друкувати


Українські програмісти стверджують, що можуть врятувати світ від комп’ютерних вірусів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-01 06:00:52

Українські програмісти стверджують, що можуть врятувати світ від комп’ютерних вірусів. Народжену в Україні ідею вдалося доопрацювати у Сполучених Штатах та розробити пристрій, як вважають його творці, здатний захистити будь-який комп’ютер чи мережу від будь-якого хакера. Презентація винаходу відбулася у Вашингтоні.

Щоб переконати скептиків, компанія «Ін Зіро системс» кинула виклик хакерам з усього світу і запропонувала спробувати зламати захищений ними комп’ютер.

Говорить виконавчий директор компанії «Ін Зіро системс» Луїс Г’юз: «Ми погодились відкривати всю електронну пошту, відкривати всі прикріплені документи і відвідувати всі веб-сайти, на які хакери нас запрошували. Наш співробітник працював 6 годин щодня і виконував усі інструкції хакерів».

Після двох тижнів і більше двох мільйонів атак ніхто не зміг пробити захист.

Віруси поборов невеличкий пристрій, який стоїть між комп’ютером та мережею. Він принципово відрізняється від інших антивірусних систем, каже криптограф Філ Зіммерманн, один з найвідоміших у світі експертів з шифрування інформації: «Більшість класичних антивірусних програм працюють за таким принципом. Вони заносять нові віруси у свої бази даних і вчаться їх розпізнавати. Це як оголошення «їх розшукує поліція». Коли якась програма намагається проникнути в комп’ютер, антивірус порівнює її з цими оголошеннями і вирішує, чи є ця програма шкідливою».

Антивірусні програми програють у війні з хакерами, оскільки завжди наздоганяють. Спочатку з’являються нові віруси, а вже потім, деколи через кілька місяців – антивірус вчиться їх розпізнавати. «Ін Зіро системс», на противагу, йде попереду кібер-злочинців: «Йому все одно як виглядає вірусна програма. Це як додатковий комп’ютер між вашим комп’ютером і мережею. Вірус нападає на нього і сам себе знищує. А ваш комп’ютер залишається у безпеці».

Чимало американців повірили у силу винаходу українців. До роботи створеної у США компанії долучилися колишні урядовці, керівники потужних корпорацій та навіть колишні армійський генерал та адмірал флоту США.

Не бракує і скептиків. Уважно, але дещо з недовірою за презентацією спостерігав віце-президент компанії Ґуґл Вінт Серф, якого називають батьком Інтернету: «Дозвольте мені для початку сказати, що ця ідея насправді не така і нова. Цікаві дослідження з цього приводу проводилися ще в 60-х роках».

На словам Серфа, новий винахід занадто громіздкий. Як, наприклад, таку коробку вставиш у тоненький Ай-фон? Втім Ґуґл сам нещодавно став жертвою атаки хакерів, тому «батько Інтернету» визнав, що краще уважно вивчити, що пропонує «Ін Зіро системс».

Говорить співзасновник компанії «Ін Зіро системс» Олександр Дубров: «Я Олександр Дубров. Я бізнесмен, в минулому вчений. З України».

Олександр Дубров, зізнається, що йому важко пояснити, чому їхній винахід працює. Найкращий спосіб – показати на практиці. Він каже:

«Уже 250 американських компаній, серед яких дуже великі, придбали цей пристрій для того, щоб протестувати його».

Серед зацікавлених і американський уряд, для якого кібер-безпека є одним з головних пріоритетів.

Джерело: Голос Америки