друкувати


М.Вишиванюк: Університети, інститути не повинні готувати дипломованих безробітних

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-01 02:30:05

Голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк взяв участь в обговоренні Програми економічних реформ на 2010-2014 роки в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу.

Представив урядову Програму викладачам та студентам вишу професор Микола Данилюк, акцентуючи увагу на трьох її секторах: реформі у системі освіти, нафтогазовидобувній галузі промисловості і розвитку інвестиційно-інноваційної діяльності, до яких, за його словами, колектив університету «має безпосереднє відношення».

«Якщо ми не реформуємося зараз, коли за модернізацію країни у всіх її галузях взялися дружно і Президент, і Уряд, ми можемо перетворитися у державу, яка не продукує свій розвиток, - наголосив професор Микола Данилюк. - А держава без поступу немає переспективи».

Декларуючи сміливі і такі потрібні реформи, «Уряд знаходиться між двома вогнями», зазначали виступаючі під час обговорення. З одного боку - вимоги Міжнародного валютного фонду підвищити державні стандарти, з іншого - непростою буде адаптація раптових і почасти болючих реформ серед населення України.

Виступаючі вчені-економісти технічного вишу зазначили: за останні 4-5 років держава, по суті, згаяла дорогоцінний час, «придивляючись і експерементуючи, якими шляхами йти». Мовляв, благо, що вже немає руйнівного протистояння між Президентом і Урядом, і що з вітчизняною науковою думкою почали рахуватися , оскільки наука «має певний потенціал тактичних кроків». Зазначалося: узагальнені пропозиції та зауваження до Програми реформ передадуть в обласну державну адміністрацію.

Відомий економіст, доктор економічних наук Віктор Петренко, схвалюючи засади урядової Програми в цілому , повідомив учасників обговорення: ще у 2003 році група науковців ІФТНГу супроводжувала допомогу ОДА в розробці стратегії соціально-економічного розвитку області до 2015 року, що була затверджена у 2004 році.

Доктор економічних наук Ярослав Витвицький переконував: у Програмі реформ слід передбачити більше уваги інвестуванню у розробку вітчизняних нафтогазових родовищ, «привести у відповідність» рентні платежі; при видачі ліцензій відмовляти у їх отриманні тим, хто «практикує по-хижацьки експлуатувати землю».

Економіст Галина Васильченко переконана: «Немає слаборозвинених країн, є слабокеровані». Вона говорила про те, що шкодитиме реалізації реформ - це відсутність бази землі, оскільки не проведено інвентиризацію, немає чіткого розмежування між землями міст і районів. За її словами, держава Україна ще не навчилася працювати з великими світовими інвесторами. Галина Васильченко має своє ставлення до вільних економічних зон, вважаючи такими всю територію України. У кожному бюджеті має бути мотиваційна складова. У намірах розробників програми зняти спрощену систему оподаткування з діяльності тих, хто має великий рівень рентабельності, немає сенсу. Галина Васильченко - за перенесення тягаря податків на великий капітал, «оскільки у розвинених країнах світу найбільший бюджетоутворюючий податок – це податок на нерухомість, а у в Україні – податок з фізичних осіб».

У своєму виступі голова ОДА Михайло Вишиванюк подякував усім за змістовне і зацікавлене обговорення урядової Програми економічних реформ.

«Віктор Янукович хоче увійти в історію як великий реформатор, - наголосив Михайло Вишиванюк. - Президент поставив завдання – за 10 років вивести Україну у 20-у найрозвиненіших країн світу, і це завдання під силу. Україна має величезнимй потенціал. Добре, що появилась злагода припинилися протистояння між Президентом Урядом».

За його словами, жодна із програм не є догмою, тому Президент виніс її обговорення на загал.

В кожному селі кожна територіальна громада повинна розробити стратегію свого розвитку до 2015 року, - таке завдання поставив перед керівниками районів і міст обласного значення голова ОДА Михайло Вишиванюк.

Щодо реформи у вищій школі, то вона, на переконання голови ОДА, «просто необхідна». Михайло Вишиванюк зіслався на дані Міністра освіти Дмитра Табачника: в Україні 180 тисяч юристів, 460 тисяч економістів , 160 тисяч менеджерів і 47 тисяч випускників вишів цих професій - на біржі праці. «Наші університети, інститути не повинні випускати дипломованих безробітних, - наголосив голова ОДА. - Тому реформа в освіті дуже на часі!».

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА