друкувати


Громадські спостерігачі: ЗНО в 2010-му провели на значно вищому рівні, аніж торік

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-01 11:37:48

Днями громадянська мережа «Опора» на прес-конференції для журналістів підсумувала кампанію громадського спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням в Івано-Франківській області.

Громадські спостерігачі підсумували, що незалежне оцінювання в 2010 році організували та провели на значно вищому рівні, аніж торік чи позаторік, допоміг здобутий досвід. За інформацією регіонального центру оцінювання якості освіти, різко зменшилась і кількість порушень абітурієнтами, приблизно у вісім разів порівняно з минулим роком.

Та все ж не обійшлося без порушень. «Опора» відмітила зростання неявки абітурієнтів, запізнення учасників ЗНО або поява їх на пункти тестування без документів та спроби списування.

«Найбільший недолік цьогорічного ЗНО — зростання неявки абітурієнтів на тестування, адже через це збільшилися перевитрати бюджету. Наприклад, якщо абітурієнт не з’явився на пункт тестування, то завдав збитків державі на суму 65 гривень. Таким чином лише через не найвищу явку на тестування абітурієнтів Івано-Франківської області Державний бюджет втратив більше 300 тисяч гривень, по Україні ця цифра становить понад 13 мільйонів», — зазначив регіональний координатор кампанії спостереження за зовнішнім незалежним оцінюванням в Івано-Франківській області Іван Маруняк.

Також експерти і спостерігачі громадянської мережі «Опора» після закінчення основної сесії ЗНО оголосили свої рекомендації, зокрема збільшити оплату праці персоналу пунктів тестування.

Джерело: Газета «Галичина»