друкувати


Кабінет Міністрів підпише з Івано-Франківською областю угоду щодо регіонального розвитку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-01 11:20:40

Найближчим часом Кабінет Міністрів України підпише з Івано-Франківською областю угоду щодо регіонального розвитку. Про це повідомив Міністр регіонального розвитку та будівництва України Володимир Яцуба.

Подібні угоди, за словами Міністра, є інструментом взаємоузгоджених дій між урядом та владою регіонів зі спільного визначення шляхів зростання територій. Про це повідомили у прес-службі Мінрегіонбуду.

«На сьогоднішній день Івано-Франківська область найбільш готова до підписання такої угоди», – зазначив Міністр Володимир Яцуба, поінформувавши, що окремо робота ведеться і щодо розвитку території АР Крим.

За словами Міністра, укладено 4 угоди щодо регіонального розвитку між урядом та окремо з Донецькою (2007 рік), Львівською (2008 рік), Волинською (2010 рік), Вінницькою (2010 рік) обласними радами.

Однак, «колишній уряд дискредитував саму ідею угод, фактично перетворивши їх з управлінського у суто політичний інструмент». Зокрема, фінансові зобов’язання уряду перед регіоном в угоді з Донецькою обласною радою у минулому році були виконані усього на 4% (профінансовано 47 мільйонів гривень проти зобов’язання 1 млрд грн), хоча свої зобов’язання перед урядом облрада виконала на 175 %. І це в найбільш несприятливий кризовий рік. Як результат, виконання угоди у Донецькому регіоні у минулому році було фактично провалено, – проінформував Володимир Яцуба.

У той же час, зі слів очільника Мінрегіонбуду, урядові зобов’язання за такою ж угодою з Львівською обласною радою були виконані на 105% (профінансовано 342 мільйони гривень), місцевим бюджетом області – на 32%.

«Ми пропонуємо, починаючи з 2011 бюджетного року, запровадити в Держбюджеті спеціальну бюджетну програму, де передбачати фінансовий ресурс на виконання зобов’язань уряду за всіма укладеними угодами регіонального розвитку», – наголосив Володимир Яцуба.

Окрім Івано-Франківської, Мінрегіонбуд працює над угодами з Луганською, Херсонською та іншими областями.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА