друкувати


Юрій Соловей демпінгуватиме на фармацевтичному ринку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-07-01 10:10:54

Слідом за мережею соціальних магазинів Громадський форум Івано-Франківська має намір відкрити мережу соціальних аптек. Про це повідомив сьогодні під час прес-конференції лідер структури Юрій Соловей.

З його слів, метою такого закладу буде не заробляння грошей, а надання реальної допомоги найнеобхіднішими фармацевтичними препаратами незахищеним категоріям населення: пенсіонерам, інвалідам та малозабезпеченим.

Специфікою аптек стане продаж медикаментів переважно вітчизняних виробників з найнижчою націнкою 3-4%, необхідною лише для того, щоб оплачувати працю персоналу, оренду приміщення, транспорт та комунальні послуги. В зв’язку з цим вартість товарів у таких закладах буде 15-30%, а на деякі ліки і на 70% нижчою, ніж в приватних аптеках. На думку Ю.Солов’я, в мовах кризи такий крок є дуже важливим, оскільки середньостатистична івано-франківська сім’я витрачає в середньому 100-150 гривень на місяць (а сім’я пенсіонерів ще більше) на медикаменти.

Перша така аптека відкриється вже 20 липня по вулиці Стуса, 15А, проте вона, як зазначив, лідер Громадського форуму, не буде єдиною. В подальшому мережу соціальних аптек буде поширено на усі мікрорайони обласного центру.

Щоправда, отоваритись в у такому закладі можна буде виключно за наявності посвідчення, яке доводить приналежність осою однієї з вищевказаних категорій.

«Можливо, в подальшому умови зміняться, - зазначає пан Соловей, - і ми зможемо поширити нашу діяльність і на інші шари населення, проте зараз цього не робимо, оскільки це створить зайві черги і перешкоджатиме отриманню ліків тими людьми, яким вони сьогодні найбільш потрібні».

Крім доступності для незахищених категорій громадян і підтримки вітчизняного виробника, лідер Громадського форуму вбачає ще одне важливе значення відкриття соціальної аптеки.

«Коли ми відкрили соціальні магазини, - розповідає він журналісту Коломия ВЕБ Порталу, то побачили, що усі інші магазини, розташовані поблизу також почали знижувати ціни. Тож, сподіваємось, відкриття соціальної аптеки дозволить зробити доступнішими ціни на ліки в інших фармацевтичних закладах».

Такий собі демпінг на ринку медикаментів сьогодні в Україні дійсно є потрібним.

Автор: Сергій БІЛИЙ