друкувати


Відомий київський політолог про падіння рейтингу БЮТ

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-30 12:00:36

Відомий столичний політолог, директор Інституту проблем управління ім. Горшеніна Володимир Фесенко, який перебував 29 червня з робочою поїздкою в Івано-Франківську, назвав основні причини падіння рейтингу Блоку Юлії Тимошенко після президентських виборів.

Перша причина, - вважає фахівець, - це так званий «медовий місяць» влади. Після приходу до влади будь-якої нової команди люди покладають на неї певні надії, а тому кредит довіри до неї в перші місяці традиційно зростає, в той час як до опозиції, тобто сили, яка перешкоджає реалізовувати ці надії, спадає.

«Так було і в 2005 році, - розповідає В.Фесенко, - після приходу В.Ющенка, коли рівень довіри до тодішнього Президента та Уряду зріс, в той час як рейтинг Партії Регіонів впав. Так само є і зараз».

Деструктивно, на думку політолога, впливають і негативні тенденції в самому БЮТ, зокрема розколи, чвари. Членами і прихильниками блоку не завжди сприймаються методи, якими Юлія Тимошенко та її команда намагаються досягти своєї мети. В результаті вже сьогодні в структурі оформились осередки такої собі конструктивної опозиції чи, за висловом В.Фесенка, напівопозиції, подальші кроки яких багато в чому залежатимуть від дій лідери блоку.

Поряд з цим, сьогодні Юлія Тимошенко занадто зациклилась на політичних, навіть геополітичних темах, в той час як більшості виборців сьогодні хочеться конкретних соціально-економічних змін. Зрештою, - вважає київський гість, - не слід відкидати і чинник емоційної втоми Юлії Тимошенко від постійного підтримання того іміджу, який вже став її брендом. На думку В.Фесенка, для того, щоб мати постійно зростаючу підтримку населення, політик повинен постійно оновлюватись, чого не вистачає сьогодні екс-прем’єрці.

Не слід також недооцінювати чинник «нових» людей в політиці. Зі слів дикректора Інституту ім. Горшеніна, його структура нещодавно провела вивчення електоральних настроїв в українському суспільстві. Як виявилось, цілковито довіряють Віктору Януковичу 27% громадян, що мають право голоса, готові за нього голосувати – 45%, підтримують діяльність – 60%, критично ставляться до його діяльності (сукупний рейтинг усіх лідерів опозиційних сил) – 27-30%.

«Залишається питання, - говорить пан Фесенко, - а де ж ще 10%? Виявляється, що 10 % населення не підтримують владу, але не підтримують і опозицію. Вочевидь, це ті люди, які б хотіли бачити біля керма держави нових політиків».

Автор: Сергій БІЛИЙ