друкувати


Транспортний збір зросте. З кого злуплять три шкури?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-29 03:30:34

Підвищення транспортного збору для легковиків передбачає проект нового Податкового кодексу. Верховна Рада прийняла Документ у першому читанні.

У схваленій урядом та парламентом редакції Податкового кодексу для автомобілів з об'ємом двигуна до 1000 куб. см ставка податку збільшена з 3 грн. до 6 грн. за 100 куб. см, для авто з об'ємом двигуна до 1500 - до 10 грн., до 1800 куб. см - до 14 грн. і так далі.

Змінено групування автомобілів з великим об'ємом двигуна. Крупнолітражні авто розбиті на підгрупи, відповідно визначено й нові розміри оподаткування. Так, ставки податку для авто з об'ємом двигуна від 4501 до 5500 куб. см становлять 90 грн. за 100 «кубиків», з об'ємом до 6000 куб. см - 100 грн. за 100 «кубиків». Власникам автодвигуна більшого, ніж 6000 куб. см, доведеться платити по 120 грн. за кожні 100 куб. см. Для порівняння: чинна редакція Закону N1963-XII визначає ставку податку для всіх легкових автомобілів з об'ємом двигуна більшого за 3501 куб. см. у 40 грн. за 100 кубічних сантиметрів.

Що означає зміна розміру транспортного збору? По-перше, цілковитий «попадос» для власників «великих» іномарок. Наприклад, власник ЗАЗ Lanos буде віддавати державі по 150 грн. на рік, тоді як власнику Mercedes-Benz ML62 AMG доведеться платити по 7440 грн. По-друге, зрівняно в оподаткуванні старі і нові імпортні машини. За Lexus GS 2009 року доведеться віддати стільки ж збору, скільки за десятирічний Lexus RX.

Поповнювати держбюджет за рахунок автовласників - доволі популярний спосіб «латати дірки» у різних українських урядів. Наприкінці 2008-го року Кабмін під орудою Тимошенко також намагався «здоїти» гроші з автомобілістів, збільшивши транспортний збір. Тоді голова комітету ВР з питань податкової та митної політики Терьохін відверто сказав: «У бюджеті Укравтодору є дірка розміром 8 млрд. гривень. Ці гроші потрібні для виплати боргів...» Це спровокувало в лютому 2009-го масові акції протесту, і уряд був змушений скасувати «накрутки».

Наразі прем'єр-міністр Азаров пояснює зростання транспортного збору «новим підходом до врахування потреб зростаючої економіки». Натомість оглядачі популярних українських автопорталів пророкують колапс автомобільному ринку України. Вони констатують, що новий документ, окрім збільшення податкового навантаження на деякі сегменти автомобілів, потягне за собою зниження попиту на іномарки.

Проект нового Податкового кодексу має ще один автотранспортний «сюрприз», про який голосно не говориться, - врахування індексу інфляції. Щорічно транспортний збір перераховуватиметься відповідно до інфляційних показників, які визначатиме Мінекономіки. Чи передбачено щось таке для зарплат і пенсій, поки що невідомо.

У країнах ЄС по-різному підходять до оподаткування автовласників. У багатьох країнах (Німеччина, Франція, Португалія, Іспанія) базовою є ціна машини, її потужність, вартість утилізації, ціна бензину. Експерти рекомендували і в Україні прив'язати збір до потужності двигуна, оціночної вартості авто, врахувати величину його пробігу. Але в системі обліку ДАІ вказані (з часів СРСР) тільки дві технічні характеристики авто: повна маса й об'єм циліндрів двигуна. Звідси й танцювали народні депутати. Парламентарі з ходу проголосували за проект кодексу (документ обсягом понад 500 сторінок), який їм подав уряд.


Коментар: Олександра Кодак, президент Прикарпатського автоклубу:

- Великий літраж двигуна ще не означає, що машина - дорога. Нашими дорогами бігають багато старих недорогих іномарок. «Американці», європейські джипи, «мерси» - їх можна було купити за 2-4, 8-10 тис. доларів. Їздять на таких авто аж ніяк не олігархи, а люди з районів, з сіл. Картоплю, цемент возять. Багато українців потребують витривалих машин з великою місткістю. Також і з огляду на якість автошляхів. А новий транспортний збір - це своєрідна дискримінація власників таких автомобілів. Що їм тепер робити? Пересідати на малолітражки? Куди проїде якесь QQ на гірських дорогах?

Автор: Наталія КУШНІРЕНКО
Джерело: Галицький Кореспондент