друкувати


Якщо на сході України пече сонце, то на заході - заливає

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-26 12:30:03

Якщо на сході України пече сонце, то нас заливає. Те, що було в травні, — дрібниці порівняно з нинішніми бідами. Паводкові та ґрунтові води, селі, зсуви ґрунту завдали великої шкоди у Верховинському, Коломийському, Косівському, Снятинському, Тисменицькому та Богородчанському районах.

Щодня надходять нові дані про чергові збитки. Наприклад, у Верховинському районі зруйновано та пошкоджено понад три кілометри місцевих доріг. Немає проїзду до села Дземброні, на відрізку дороги Устеріки — Кути підмито 30 метрів дамби.

У Коломийському районі затоплено 738 присадибних ділянок загальною площею близько 300 гектарів. Крім того, серйозно потерпіли посіви сільськогосподарських культур, зокрема пшениці, ріпаку, кукурудзи, ячменю, сої, гречки, гірчиці, вівса у 10 агрофірмах. Лише попередні збитки становлять понад три мільйони гривень. Розмито майже три кілометри берегів річок Пруту, Сопівки, Пістиньки, Печеніги, Черемхівки, Косачівки у селах Дебеславцях, Воскресінцях, Ганеві, Грушеві, Рунгурах, Нижньому Вербіжі, у селищі Печеніжині тощо. В останньому населеному пункті найбільше пошкоджень.

У Снятинському районі підтоплено понад 100 житлових будинків та дворів, 330 присадибних ділянок, близько 120 гектарів сільськогосподарських угідь. Зауважимо, що більшість городів не просто залиті водою, а замулені, що практично не дає надій на майбутній урожай. Пошкоджено майже 40 метрів дамб, понад 300 метрів берегоукріплень та більше трьох кілометрів доріг.

Катастрофічна ситуація склалась і в Косівському районі. У дев’яти селах та райцентрі затоплено будинки, приватні земельні ділянки, сільськогосподарські угіддя, розмито береги місцевих річок, знищено берегоукріплення, дороги, автомобільні та пішоходні мости, зсуви грунту реально загрожують житловим спорудам. Безумовно, це неповні дані про руйнації, завдані останньою повінню. Сподіваємось у наступному номері повідомити про те, яку допомогу для ліквідації наслідків нинішньої стихії область зможе отримати від держави.

Автор: Ігор НИКОРОВИЧ
Джерело: Газета «Галичина»