друкувати


Випускники Прикарпатського університету скаржаться на адміністрацію вишу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-25 07:00:25

Випускники Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника скаржаться на адміністрацію вишу: в деканатах погрожують не видати дипломи студентам, які не пред'являть довідки про працевлаштування, нехай навіть «липові».

Випускниця театрального факультету Наталія нарікає: «Секретарка в деканаті прямо сказала: не можете знайти роботу - приносьте палені довідки». Проте й "палені" довідки не так легко роздобути. "Підприємства не хочуть давати фальшиві довідки, бо бояться проблем із податковою, - каже студентка. - Хоча їх можна дістати через могорич і добрих знайомих". Обурює студентів-бюджетників і те, що після закінчення ВНЗ вони не можуть стати на облік у центр зайнятості. Там їм відмовляють: за законодавством, університет повинен скерувати їх на роботу.

Практика вимагання довідок в обмін на диплом поширена в Україні повсюдно, Прикарпатський університет - не виняток. За законом "Про вищу освіту" студенти-бюджетники стаціонарної форми навчання повинні відпрацювати на державному підприємстві три роки. Тобто в такий спосіб віддати державі борг за безоплатне навчання. Для цього ВНЗ мав би скеровувати своїх випускників-бюджетників на роботу. А якщо студента запропонована робота не влаштовує, наприклад, місцем розташування чи заробітною платою, то він просто повертає гроші за навчання і самотужки шукає місце праці. Але...

Аби не завдавати клопоту ані собі, ні студентам, у вишах ще кілька років тому знайшли вихід - вимагати у випускників довідки про самостійне працевлаштування перед отриманням диплома. Звітність у вигляді довідок необхідна закладам для того, щоб Міністерство освіти і науки не зменшило обсяги державного замовлення, від якого залежить і фінансування з державного бюджету. Тому адміністрація університетів і відправляє випускників на самостійні пошуки роботи.

Цього року міністр освіти і науки України Дмитро Табачник спробував заборонити адміністрації ВНЗ вимагати від студентів довідки про працевлаштування. "Звертаємо увагу керівників вищих навчальних закладів на неприпустимість застосування заходів адміністративного тиску на випускників", - йдеться в листі Табачника ректорам ВНЗ від 20 квітня 2010 року. Після цього народний депутат України Андрій Пінчук заявив: "Така незаконна практика неприпустима, і вона вже відійшла в минуле".

Однак заяви залишилися на рівні декларацій. Студенти знову в пошуках «липових» папірців, які можна буде обміняти на диплом.

Проректор з навчальної роботи Прикарпатського університету Володимир Чобанюк робить вигляд, що нічого не знає про такі витівки на факультетах: "Ми на зборах студентам пояснили, що ніхто від них цих довідок не вимагає і жодних питань у них з цього приводу не було. А тих студентів, що вам щось говорять, присилайте до мене, і тоді я з ними буду розмовляти: чи вимагають в них, чи не вимагають". От вам і вирішення проблеми. Проректор запевнив: "Ми не будемо їх ні видавати, ні переслідувати". Однак уникнув відповіді на запитання, скільки студентів-бюджетників університет скеровує на роботу. Натомість нервово порадив журналісту «ГК» почитати положення про державні замовлення.

Цікаво, скільки ж положень довелося прочитати працівникам університету, щоб роками змушувати студентів приносити фальшиві документи?


Автор: Марія ГАВРИЛЮК
Джерело: Галицький Кореспондент