друкувати


На Верховинщині зведуть другу малу гідроелектростанцію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-25 10:30:12

Невдовзі на Верховинщині зведуть другу малу гідроелектростанцію (одна вже працює в селі Грамотному). Її розмістять на Білому Черемоші в с. Білій Річці Гринявської сільської ради. Громада цього села вже дала згоду на розробку відповідного обррунтування, яке виконає київська фірма «Акванова»...

Нагадаємо, що у прийнятій 27 грудня 2008 року державній цільовій програмі комплексного протипаводкового захисту в басейнах річок Дністра, Пруту і Серету передбачено до 2025 року побудувати 75 протипаводкових споруд для регулювання стоку води під час повеней. Зокрема, в Івано-Франківській області має бути зведено 42 такі об’єкти, тобто більше половини із запланованих. і є сподівання, що такі споруди приборкуватимуть гірські річки в період їхнього максимального наповнення.  

Наразі ми лише на початку здійснення такого грандіозного проекту. Та цікавий він і задумом звести чи не на кожній ланці протиповеневої мережі малі ГЕС, щоб не лише захиститися від стихії, а й спрямувати її величезну руйнівну силу в конструктивне річище, примусити служити людям. Власне, «Галичина» вже писала про те, що реалізацію такої ідеї особисто лобіює голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк. І можемо додати, що ці плани набувають зримих обрисів. Згідно з відповідним розпорядженням керівника області пріоритетним напрямом освоєння альтернативних та відновлювальних джерел енергії на Прикарпатті визнано інвестиційний проект ТОВ «Галичинаенергоінвест-Прут» «Комплексне спорудження гідроелектростанцій і об’єктів протипаводкового захисту в Івано-Франківській області». В ньому якраз запропоновано включити до складу запобіжних гідровузлів на норовливих річках енергетичну складову, щоби, стримуючи велику воду, виробляти водночас електрику.

За словами заступника гендиректора «Галичинаенергоінвест–Пруту» Михайла Сірка, в Міністерстві палива й енергетики позитивно сприйняли ідею. Адже можливості використання водної енергії рік у Карпатському регіоні досить великі. Тут випадає вдвоє–втроє більше опадів, ніж на Поліссі або в лісостеповій зоні, а рельєф, ррунти і геологічна будова сприяють формуванню «потрібного» стоку.
Гідроенергетика невеликої потужності в Карпатах може зростати дуже швидко, стверджують фахівці. Причому — з мінімальними витратами і без порушень чинного екологічного балансу в краї. За оптимальними розрахунками, на Івано–Франківщині впродовж 15 найближчих років можна збудувати щонайменше 60 гідроакумулюючих станцій і ГЕС загальною потужністю 1,6 млн. кіловат електроенергії.

Проблема лише в тім, щоби ця добра справа не вперлась, як вода в загату, у брак коштів. Адже для втілення в життя такої ідеї потрібна астрономічна сума. Попередня загальна вартість названого інвестпроекту сягає понад 3,6 млрд. євро. Остаточну ж суму необхідних інвестицій визначать уже під час проектування протипаводкових об’єктів.

Автор: Василь МОРОЗ
Джерело: Газета «Галичина»