друкувати


Знайшли найстаріший черевик зі шкіри, якому 5500 років

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-24 09:00:05

У Вірменії неподалік кордону з Іраном учені знайшли шкіряний черевик, якому, припускають, 5,5 тис. років. Вік установили, провівши радіовуглецевий аналіз. Цей черевик визнали найстарішим у світі шкіряним взуттям. Він на тисячу років старший за єгипетські піраміди. На знахідку натрапили археологи з Ірландського університету.

Черевик пошитий із цільного шматка коров’ячої шкіри. Має 37-й розмір, тож, на думку вчених, міг належати як чоловікові, так і жінці. У печері Арені, де його виявили, стабільно прохолодно й сухо. Тому черевик добре зберігся. Уціліли навіть шнурки. Взуття було набите сухою травою. Поки що неясно навіщо — щоб утримувала тепло чи зберігала форму.

Печеру Арені відкрив кілька років тому вірменський археолог Борис Ґаспарян. Вона розташована на висоті близько 1080 м над рівнем моря, її площа — 400 кв. м. Вхід — вузька розколина. Арені має сотні відсіків і галерей. Склепіння покриті чорним нальотом. До сьогодні там уже знаходили розбитий глиняний горщик, баранячі роги, великі посудини з добре збереженими пшеницею та ячменем, абрикосами й іншою поживою. Підлога печери покрита овечим гноєм.

Вірменський черевик на кілька сотень років старший від взуття Отці — альпійської людини. Її муміфіковане тіло знайшли 1991-го в Тірольських Альпах, на кордоні між Італією та Австрією. Вік людини — 5300 років.

Найстарше відоме взуття — це рослинні сандалі, знайдені майже півстоліття тому в одній із печер в американському штаті Міссурі. Їм 8 тис. років.

Джерело: Gazeta.ua