друкувати


Й.Вінський хоче розігнати сільради, запровадити шерифів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-24 04:30:51

23 червня в Івано-Франківську з робочим візитом перебував лідер партії «Народна влада», екс-міністр транспорту Йосип Вінський. В ході прес-конференції для місцевих змін він коротко охарактеризував обстановку в державі, довів своє бачення реформування суспільно-політичного життя України, висловив позицію партії щодо майбутніх місцевих виборів.

З його слів, на сьогодні Україна потребує термінового впровадження адміністративної реформи і приведення організації влади на місцях у відповідність до вимог Європейської хартії місцевого самоврядування. Основними позиціями такої реформи повинні стати: більш конкретне врегулювання в Конституції України питань місцевого самоврядування, розширення суттєвих повноважень самоврядних органів, ліквідація районних державних адміністрацій і заміна їх системою районних виконавчих комітетів, відмова від сільських рад як базового рівня місцевої влади.

Зокрема, за висловом пана Вінського, сьогодні в Конституції обсяг розділу «Президент України» вдесятеро більший, ніж розділ «Місцеве самоврядування», а обсяг суттєвих повноважень органів місцевого самоврядування де факто позбавляє їх можливості здійснювати управлінську діяльність. «Тема розподілу бюджету у співвідношенні 50/50, - зазначив політик, - вже більш як десять років мусується у владних структурах, але позитивного результату так і нема». Це все на тому фоні, що кількість звернень громадян з різного роду проблемних питань до місцевої влади майже в 100 разів перевищує кількість таких звернень до вищих та центральних органів влади.

Одночасно, зі слів лідера «Народної влади», ліквідації підлягає система райдержадміністрацій як абсурд, створений Леонідом Кучмою для контролю влади на місцях. Внаслідок діяльності РДА виникає двовладдя, яке призводить до того, що місцева виконавча влада замість того, щоб дбати про добробут територіальної громади, обслуговує політичні інтереси Центру. Одночасно, великою помилкою, на думку Й.Вінського було визначити в якості базового рівня місцевої влади сільську раду. Політик вважає сільради атавізмом радянської епохи, які мають бути ліквідовані. «Нехай буде сільський голова чи староста, на якого буде покладено виконавчі функції, - зазначив він, - проте базовим рівнем влади мають бути районні і міські ради, чия влада поширюватиметься на всю без виключення підпорядковану їм територію». Відмову від сільрад Йосип Вікентійович визначив як ключову позицію майбутньої адміністративної реформи. Одночасно, на його думку, необхідно максимально розширити застосування прямої демократії на місцях, що полягатиме в обиранні більшої кількості чиновників районного та міського рівня населенням. Зокрема, він пропонує повернутись до виборних суддівських посад, а також запровадити інститут виборного шерифа.

Другим ключовим питанням, якому приділив увагу керівник партії «Народна влада», стали місцеві вибори. «Навіть в часи сталінського режиму в СРСР, - зазначив він, - жодного разу не були перенесені місцеві вибори. В незалежній Україні посміли». Як наслідок, зі слів Й.Вінського, на сьогоднішній день вже протягом чотирьох місяців влада на місцях є нелегітимною. Тому якщо найближчим часом не будуть призначені вибори, про будь-яку інтеграцію до європейського співтовариства Україні слід забути, оскільки європейські інституції просто не захочуть нас прийняти «Сьогодні ми зірвали вибори місцеві – завтра не провели вибори парламентські, потім президентські… - це підрив самих устоїв демократії» - констатував політик. При цьому вибори, на його переконання, повинні проводитись виключно за пропорційною системою на основі відкритих партійних списків. Це, - вважає пан Вінський, - дозволить зберегти структурованість представницької влади, не допустити у представницькі органи бізнесменів та чиновників і одночасно нейтралізувати негативи класичної пропорційної системи. Заклики окремих політиків щодо впровадження мажоритарної виборчої системи голова «Народної влади» назвав спробою повернення до азійського типу формування влади. Ще гіршою, на його думку, є запропонована Партією регіонів змішана система, яка поєднує в собі усі негативи мажоритарної і пропорційної.

Автор: Сергій БІЛИЙ