друкувати


В Коломиї провели громадське обговорення проекту Програми економічних реформ на 2010-2014 р.р.

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-23 04:00:30

22 червня 2010 року в залі засідань Коломийської міської ради відбувся семінар з обговорення Програми економічних реформ на 2010-2014 роки.

Перед присутніми виступив заступник голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації Зварич І.П.. Він коротко представив основні пункти проекту Програми.

Як зазначив виступаючий, в Україні сьогодні реалізовується новий курс на глибокі реформи та системну модернізацію країни, що охоплює усі сфери суспільного життя і завершує «нову хвилю» необхідних соціально-економічних перетворень.

Сьогодні вже очевидно для всіх, що саме нереформованість країни, неефективність старої пострадянської економіки, внутрішні конфлікти стали головною причиною кризи в Україні..

На початку 90-х, у перші роки незалежності, ми з гордістю і надією говорили про те, що у нашої держави прекрасні стартові можливості для економічного та соціального прогресу — високоосвічене суспільство,, захоплене ідеєю побудови сильної модерної України, сучасна індустрія, прекрасна земля, розвинуті наука і культура.

Наша область, як зазначалося у звітах минулої влади, була на першому місці по соціально-економічних показниках.

А сьогодні, коли минуло майже два десятиліття незалежності, ми все частіше говоримо про інше — гуманітарну кризу та стратегічне відставання у розвитку.

Виступаючий наголосив на тому, що бідність і злидні стали головною проблемою незалежності.

Соціальна та демографічна криза, яку ми переживаємо зараз, це в першу чергу, суспільна криза довіри, що породжується егоїзмом і бажанням вижити за рахунок минулих і прийдешніх поколінь. Тому на часі запровадження адресної допомоги найменш захищеним громадянам.

Зруйновано систему виховання, школи та дитсадки катастрофічно недофінансовані. Ми будуємо навчальні заклади, зазначив виступаючий, у яких немає кому навчатись. Низька демографічна ситуація, втрачений престиж професії вихователя та вчителя, залишковий принцип розвитку закладів культури, музеїв та бібліотек тощо. На думку виступаючого, основне призначення вищої школи — це створення нових робочих місць.

Кілька разів у своєму виступі Ігор Теодорович Зварич наголошував на впровадженні нового курсу глибоких реформ та системної модернізації в області, що охоплює усі сфери суспільного життя.

Нова інфраструктура, робочі місця, новітні виробничі технології наповнюються реальним змістом лише тоді, коли підпорядковані гуманістичним цілям суспільного розвитку, економічного і духовного розкріпачення особистості, соціальної захищеності, турботи про життя, здоров'я та матеріальне становище людей.

На закінчення свого виступу І.Зварич відзначив, що впродовж п'яти років буде завершена приватизація державного майна, як широкомасштабний проект трансформації державної власності, а також здійснені реформи у сфері приватизації та посилено захист прав власності.

І ще один напрям нових реформ буде спрямовано на туристичну галузь. Ми повинні всі працювати над втіленням в життя ініціативи щодо проведення зимових Олімпійських Ігор у 2022 році в Карпатах.

Цікавий, змістовний, енергійний виступ І.Зварича був вислуханий присутніми з увагою і розумінням поставлених завдань. Тому виникла жива дискусія.

В обговоренні виступили головний спеціаліст Коломийського районного відділу освіти Боледзюк М.В., заступник директора з навчально-методичної роботи Коломийської гімназії імені Михайла Грушевського Цепла Л.П., директор ЗОШ І-ІІІ ст. №5 Лазор Б.Т., викладач Коломийського економіко-правового коледжу Гарат Р.М., які зупинились на основних проблемах реформування освіти, зокрема щодо перевантаження учнів складною шкільною програмою, необхідності дошкільної освіти, завеликої кількості навчальних закладів у місті, підвищенні зарплатні педагогам.

Головний лікар центральної районної лікарні Садов'як І.Д. зупинилася на реформуванні галузі охорони здоров'я. Адже існуючі на сьогодні принципи не забезпечують доступу населення до якісних медичних послуг. Тому необхідно здійснити перехід на контрактну основу закупівлі медичних послуг. Одночасно — здійснення реформ у бюджетній моделі фінансування охорони здоров'я дозволить підготувати умови для переходу до страхової медицини. Зараз на Коломийщині слід активніше впроваджувати сімейну медицину та відпуск ліків по рецептах.

Своїми враженнями про проект Програми економічних реформ на 2010-2014 р.р. поділився депутат міської ради, Почесний громадянин міста Коломиї, голова правління ЗАТ «Заводоуправління будматеріалів» Симотюк І.Д.та в.о. начальника управління агропромислового комплексу Коломийської районної державної адміністрації Гайдейчук П.П.. Вони запропонували ввести податок на нерухомість, зміни до бюджетного та податкового кодексів, а також вивести з «тіні» економіку, звернути особливу увагу на розвиток сільськогосподарського сектору еконміки.

На семінарі виступили голова Коломийської районної державної адміністрації Негрич М.М., міський голова Овчаренко Ю.І.,, заступник міського голови Тарновецький В.В., а також взяли участь у роботі семінару секретар міської ради Граділь І.І., керуючий справами виконкому Грицан А.В., заступник міського голови Білоус М.М., заступники голови Коломийської РДА Герелюк О.В., Білищак Л.П., начальники управлінь, відділів, служб міської та районної рад, працівники освіти, культури, журналісти всіх місцевих ЗМІ.

Семінар тривав дві години і всього взяло участь у ньому 98 чоловік.

Джерело: Відділ з питань внутрішньої та інформаційної політики Коломийської міської ради