друкувати


В Україні майже 25 млн людей мають збої в роботі серця

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-23 08:00:54

В Україні майже 25 млн людей мають збої в роботі серця. З них півмільйона — фібриляцію передсердь. Це найнебезпечніша форма аритмії.

26-річний Микола Мотрунич із Києва місяць тому кинув курити. Каже, серце не давало спокою.

— Якщо курив перед тим, як іти спати, то не міг заснути. Серце наче захльобується, нерівно б’ється, я постійно відчував його пульсацію. Бувало, йду по вулиці, й раптом здається, наче серце на кілька секунд зупинилося. Починаєш часто дихати і не можеш надихатися. Це страшне відчуття. Кілька разів у транспорті хапався за серце, люди питали, чи мені погано.

На обстеженні визначили діагноз — аритмія. Причиною назвали спадковість. Порадили перейти на здоровий спосіб життя.

— Дід помер від повторного інсульту, в тата теж хворе серце, скаче тиск.

Після того як Мотрунич кинув курити, серце турбує дедалі рідше. Він майже не вживає алкоголю, боїться, що аритмія спровокує інсульт чи інфаркт.

Кардіолог, доктор медицини Володимир Коваленко, 61 рік, каже, що майже 25% усіх інсультів розвиваються на тлі аритмії.

— Насамперед її провокує алкоголь, тютюнокуріння та ожиріння. Зайва вага збільшує рівень холестерину, призводить до гіпертонії й уражень судин. Іще один фактор — екологія. Українці, які живуть у чорнобильській зоні, хворіють на фібриляцію передсердь удвічі частіше. Ризик померти від аритмії зростає, якщо людина має такі супроводжувальні серцеві захворювання, як ішемія, гіпертонія, патологія клапанів, зміни серцевого м’яза, застійна серцева недостатність. Також якщо були інфаркти та інсульти.

Найвиразнішими симптомами аритмії є перебої в роботі серця, відчуття частих серцевих скорочень чи поштовхів у грудній клітці. Можуть бути запаморочення, непритомність, утруднене дихання, дискомфорт у грудях, слабкість та швидка втомлюваність.

— Основною проблемою українців є те, що вони не виявляють аритмії вчасно. Живуть із порушеннями ритму серця, не звертаючи на них уваги. Інколи їх просто не відчувають.

Цього року в Україні випустять нові ліки від аритмії, які мали б налаштовувати роботу серця. Назви препарату Коваленко не називає. Каже, його випробували уже понад 4,5 тис. людей. Препарат зменшує ризик смерті від серцево-судинних хвороб на 24%, а від аритмії — на 45%.

У США що три дні від аритмії раптово помирає стільки людей, скільки загинуло під час теракту у Всесвітньому торговельному центрі, — приблизно 3 тис.

Автор: Дмитро ЗЕЗЮЛІН
Джерело: Gazeta.ua