друкувати


Хто дасть раду сільській раді

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-23 09:45:42

В селі Боднарів Калуського району вже майже рік не може зібратись сесія сільради.

Політичні амбіції і кланові чвари поставили ряд бюджетних установ села Боднарів під загрозу закриття. Проблема полягає в тому, що, починаючи з липня минулого року сільська рада жодного разу не змогла зібратись на сесію.

«За цей час, - розповідає «Експресу» голова сільської ради Галина Матківська, - мною було видано дванадцять розпоряджень про скликання сесії, які були доведені депутатам під розписку, проте результат надалі негативний». Причину неспроможності сільради до продуктивної роботи голова пов’язує з діяльністю депутатської фракції «Наше село» на чолі з депутатом Іваном Шумським.

З її слів, дана фракція була сформована за безпосереднього сприяння депутатів Калуської райради Романа Старчевського та Михайла Ліщинського спеціально з метою усунення пані Матківської з займаної посади. «Вказані особи, - зазначає сільська голова, - намагаються за рахунок добробуту жителів села вирішити власні бізнесові питання, а я їм в цьому заважаю. Так, голова фракції І.Шумський має в селі магазин, в якому торгує до п’ятої-шостої години ранку. Я намагаюсь йому завадити – постійно інформую правоохоронні органи, які, однак, нічого не роблять. Р.Старчевський вже вкотре намагається отримати землю під магазин, в той час як у мене лежить більш як 270 заяв на отримання земельних ділянок під забудову, бо ж в селі з населенням 2431 мешканець народжуваність зростає»

В результаті бездіяльності сільської ради сьогодні в селі не видаються державні акти на землю, не затверджено містобудівне обґрунтування, проекти землеустрою, неможливо одержати земельну ділянку, не вирішується питання оформлення спадщини, порушуються терміни оформлення інвентарних справ, що завдає матеріальних збитків населенню. Та найгірше: в селі досі не прийнято бюджет. Як наслідок, село досі не розрахувалося з авторами встановленого 23 травня пам’ятника односельцям-борцям за волю України, а дитячий садок, який вміщує 72 дітей, фельдшерсько-акушерський пункт і народний дім необхідно закривати через брак коштів на харчування дітей та утримання персоналу, оскільки фінансування з розрахунку 1/12 минулорічного бюджету є явно недостатнім. Звернення по допомогу до представників районної та обласної влади, до позитивного вирішення питання не призвели.

«У нас голів сільських рад обирає родина. - висловив свою думку з приводу ситуації в Боднарові голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, - Вибрала родина – сформувала новий клан. І цей клан воює з іншим за землю та майно».

Наразі ж голова Боднарівської сільради направила лист з проханням розібратись у проблемі на адресу Комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва і місцевого самоврядування. Яку позицію займуть народні депутати, покаже час…

Автор: Сергій БІЛИЙ