друкувати


На Прикарпаття планують завезти 30 тис. голів племінної великої рогатої худоби

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-22 02:45:04

У понеділок, 21 червня, перебуваючи у відрядженні у Києві, голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк провів зустрічі з Міністром аграрної політики Миколою Присяжнюком та віце-прем’єр-міністром України з питань агропромислового комплексу Віктором Слаутою.

Йшлося про основні регіональні засади Комплексної державної програми реформ та розвитку сільського господарства України та Галузеву програму соціально-економічного розвитку сільських територіальних громад - модельний проект «Нова сільська громада», до якого увійшла Івано-Франківська область.

Зокрема, обговорено проект завезення на Прикарпаття 30 тис. голів племінної великої рогатої худоби, яка б, за словами Михайла Вишиванюка, «підсилала конкурентоспроможність тваринницької галузі Івано-Франківщини».

Голова ОДА також мав зустріч з першим віце-прем’єр-міністром Андрієм Клюєвим, під час якої піднімалися проблемні питання ВАТ «Надвірнафтогаз».

Під час чергової робочої зустрічі з Прем’єр-міністром України Миколою Азаровим йшлося про хід виконання Постанови Кабміну з ліквідації наслідків екологічного ситуації в Калуші і районі. З керівником Уряду Михайло Вишиванюк узгодив план дій щодо завершення спорудження в області 33-х мостів, зруйнованих повінню 1998 року.

Довідка:
  16 червня, відкриваючи презентацію Комплексної Державної програми реформ та розвитку сільського господарства України, в межах XXІІ-ї Міжнародної агропромислової виставки «АГРО 2010», Міністр Микола Присяжнюк відзначив: «Ми чітко розуміємо, що саме аграрний сектор може стати джерелом росту нашої національної економіки. Переконаний, що в України є все для того, щоб стати провідним виробником продовольства в світі. За рахунок власного виробництва ми спроможні не лише забезпечити потреби внутрішнього ринку, а й на порядок наростити експорт. Для цього потрібно зробити корекцію державної аграрної політики в країні. А тому на часі – впровадження системних аграрних реформ. Саме ці аграрні реформи знайшли своє місце у Комплексній державній програміМикола Присяжнюк поінформував про велику і кропітку роботу, що передувала розробленню документу. Так, в Мінагрополітики була створена робоча група, до складу якої увійшли фахівці нашого міністерства, корпорації «АГРО СОЮЗ», аграрної науки та бізнесових структур; базовим документом для його підготовки слугувала Програма економічних реформ на 2010-2015 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна реформа», яку було презентовано Президентом України Віктором Януковичем 2 червня цього року. Детальний аналіз світових тенденцій, національних особливостей та реально існуючий стан речей дозволив визначити три магістральні напрями перетворень: реформування аграрної науки та освіти і підготовка інтелектуального ресурсу реформ; перегляд і якісно нові підходи до системи управління АПК, створення системи управління на основі партнерських стосунків держави та агарного бізнесу; а системоутворюючими галузями аграрного сектора визначені рослинництво, свинарство, молочне скотарство Реалізація стратегічних цілей потребує створення Аграрного банку, який би надавав весь спектр банківських послуг для агровиробників; Державного земельного іпотечного банку для регулювання процесів на ринку земель сільськогосподарського призначення; ефективно діючої Аграрної біржі для просування нашої продукції на зовнішні ринки; Національного оператора на ринку зерна; а також цивілізованого страхування аграрних ризиків та підтримки сільгоспвиробників.

Міністр окреслив також основну мету модельного проекту «Нова сільська громада» – розроблення взірцевих моделей соціально-економічного розвитку сільських територіальних громад на засадах запровадження конкурентоспроможного та екологобезпечного сільськогосподарського виробництва, підвищення рівня життя сільського населення, створення комфортних умов проживання на селі і на цій основі забезпечення сталого розвитку сільських територій.

Модельний проект спрямований на розробку та реалізацію демонстраційних програм соціально-економічного розвитку п’яти сільських територіальних громад у п’яти регіонах України, що характеризуються притаманними їм особливостями соціального устрою та ведення господарства: Поліссі (Житомирська область), Карпатському регіоні (Івано-Франківська область), Наддніпрянщині (Черкаська область), на Донбасі (Донецька область) та в Криму.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА