друкувати


Міськрада прийняла рішення про створення КП «Івано-Франківська муніципальна аптека»

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-22 10:45:33

На третьому пленарному засіданні 44-ї сесії Івано-Франківської міської ради нарешті прийнято рішення про створення комунального підприємства «Івано-Франківська муніципальна аптека» та затверджено його статут.

Ця аптека функціонуватиме на вул. Гетьмана Мазепи, 114 у приміщенні центральної міської клінічної лікарні і за доступними цінами забезпечуватиме населення та хворих медичних закладів комунальної власності медикаментами й препаратами вітчизняного, імпортного і навіть власного виробництва (на основі спеціального дозволу). Разом з тим її працівники втілюватимуть у життя досягнення медико-фармацевтичної культури серед населення, будуть керівниками виробничої практики студентів профільних навчальних закладів, проводитимуть курси підвищення кваліфікації тощо.

Головний лікар ЦМКЛ Тарас Масляк, доповідаючи з цього питання, повідомив, що в аптеці можна буде придбати й продукти дитячого харчування, і товари дієтичного спрямування. Їх, як і лікарські засоби, відпускатимуть за «державними цінами або цінами, встановленими засновником», тобто міською радою. Відповідно до цього вона виділятиме бюджетні кошти для здешевлення ліків чи тих же продуктів харчування.

Депутатів найбільше хвилювало, хто користуватиметься послугами муніципальної аптеки та її філій, котрі в перспективі функціонуватимуть у кожній поліклініці і стаціонарному лікувальному закладі міста, і наскільки дешевшими будуть ліки за ті, що відпускатимуть комерційні структури цього ж профілю. Тарас Масляк запевнив, що для пільговиків не буде ніякої націнки, а для загалу націнка на ліки не перевищуватиме п’яти-десяти відсотків відпускної ціни, оскільки їх закуповуватимуть на тендерній основі. Зекономлені кошти спрямовуватимуть і на розвиток медичної галузі міста. А постійними клієнтами муніципальної аптеки та її мережі будуть стаціонарні хворі (у лікарнях) і хворі з рецептами лікарів «своїх» поліклінік.

На сесії були тільки 33 депутати (із 60 обраних). Щоб не провалити прийняття рішення з обговореного питання, міський голова В. Анушкевичус згодився доповнити його пропозицією «постійно моніторити діяльність КП, заслухати інформацію про результати експерименту з муніципальною аптекою в першому кварталі 2011 року». Цей пункт, схоже, й став вирішальним під час голосування — жодного «проти» чи «утримався».

Між іншим, у сесійній залі прозвучало, що дешевші аптеки давно функціонують у лікувальних закладах інших міст України.

Джерело: Газета "Галичина"