друкувати


Замість дитячих майданчиків — будівельні?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-22 10:00:34

За версією «Галичини», впродовж шести місяців поточного року в переліку найбільш скандальних будівельних об’єктів Івано-Франківська перших позицій ціпко тримаються будівництва (різні його  стадії) на вулицях Гаркуші, Чорновола, Марійки Підгірянки, Короля Данила та Незалежності. Цілком реально, що незабаром у першій шістці може з’явитись і будівельний проект на Покутській вулиці. Ще місяць  тому мешканці будинків № 40, 42, 44 та 46 на вулиці В. Івасюка в Івано-Франківську вдарили на сполох до керівництва області й міста, прокуратури, тому що «занепокоєні ситуацією стосовно надання дозволу на проведення проектно-пошукових робіт для будівництва багатоповерхового житлового будинку на Покутській вулиці, поруч з будинком № 44, замовник ТзОВ «Прикарпаттябуд», рішення МВК № 261 від 25.05.2007 р.». Соціальне збурення викликав той факт, стверджується в заяві-протесті, а відтак і у відкритому листі, що житлові будинки планують зводити «ліквідовуючи спортивний та дитячий майданчики». А 16 червня мешканці згаданих будинків на вулиці Івасюка звернулися  з відкритим листом до четвертої влади — представників ЗМІ — вже після того, коли оббили пороги і міського, й обласного керівництва: «7 червня ми були на прийомі у голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка, який висловив свою категоричну незгоду з забудовою на будь-яких спортивних і дитячих майданчиках. Це ми чули і від мера міста. Парадокс ситуації  в тому, що всі владні мужі категорично проти, а будівництво не припиняється...»

Окрайчик відкритого листа

«Нам стало відомо, — йдеться у відкритому листі жителів вулиці івасюка, — що рішенням Івано-Франківського МВК № 261 від 25.05.2007 р. надано право на проведення проектно-пошукових робіт на будівництво багатоповерхового будинку на Покутській  вул. (поруч з буд. 44 на вул. Івасюка) замовнику ТзОВ «Прикарпаттябуд». Рішенням ХХХIХ сесії міської ради від 25.02.09 р. затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки ТзОВ «Прикарпаттябуд» площею 0,2500 га на  Покутській вул. поруч з будинком
№ 44 для будівництва багатоквартирного житлового будинку. ТзОВ «Прикарпаттябуд» уклав договір оренди земельної ділянки №040929400183 від 30.04.09 терміном на три роки. Замовник виготовив документацію вже на два будинки — дев’ятиповерхівку з двометровим цокольним поверхом та мансардою і п’ятиповерхівку, також з двометровим цокольним поверхом та мансардою. Ці будинки мають бути збудовані в нашому дворі на площі згаданих майданчиків...»
У зверненні до ЗМі повідомляється також, що  на прийомі у міського голови, до якого громада ходила 17 травня 2010 року, «головний архітектор міста Ігор Гаркот сказав, що забудовником насправді є «Франківськміськбуд», директор якого Сергій Басараб, а замовником будівництва — депутат Івано-Франківської міської ради, нинішній заступник голови Івано-Франківської  ОДА Руслан Гусак, тому він і не зміг відмовити у наданні дозволу... На цьому ж прийомі зазначали, що спортивний майданчик такого типу є сертифікований містом і виданий громаді у постійне користування, що унеможливлює будь-яку його забудову...»

Чини і ранги — не пріоритети

 Житлові будинки на вулиці Володимира Івасюка в Івано-Франківську - № 40, 42, 44 та 46 — це практично мікрорайон з населенням понад дві тисячі, цілодобовим шумом об’їзної дороги, загазованістю і простогоном. Та є в цих місцях інша приваба — земля під ногами,  дворики, спортивні і дитячі майданчики, зелені острівці, на які невтомно  чатують апетити забудовників. Зрозуміло, це їх бізнес. А для будь-якого бізнесу на першому місці — прибутки. Інша річ — ті чиновницькі структури, які повинні підприємницьку діяльність, у тому числі й у будівельній галузі міста, тримати в цивілізованих рамках, бути мудрим посередником між бізнесом і громадою. і найголовніше: своїми діями не провокувати соціальну напругу й прозорістю та неупередженістю рішень не давати змоги це робити іншим. Тож затвердження 7 червня цього року розпорядженням голови Івано-Франківської ОДА складу міжвідомчої комісії з питань розгляду звернень громадян  м. Івано-Франківська та м. Калуша щодо порушення норм чинного законодавства з містобудування, яку очолив перший заступник голови облдержадміністрації Василь Плавюк,  не тільки на часі. А ще, на наш погляд, є промовистим наголосом: нині містобудування має проблеми.

Після робочого засідання комісії, що відбулося минулого тижня, на якій роботу деяких інспекційних структур у будівельній галузі, зокрема інспекції державного архітектурно-будівельного контролю в області, було названо «як мінімум халатністю», ми звернулися до чільника комісії — першого заступника голови Івано-Франківської ОДА Василя Плавюка із запитанням: чи планується найближчим часом розглянути і дати оцінку також ситуації навколо планів «Прикарпаттябуду» на Покутській вулиці в обласному центрі?

— Комісія, яку створено за розпорядженням голови облдержадміністрації Михайла Вишиванюка і яку я очолюю, — прокоментував Василь Сидорович, — стосується виключно чотирьох будівельних об’єктів: в Івано-Франківську — на вулицях Гаркуші, Чорновола та Марійки Підгірянки, а в місті Калуші — на вулиці Лесі Українки. Тож після вирішення питань ця міжвідомча комісія припинить свою роботу. А щодо ситуації на вулиці Покутській, то відішлю вас до інформації, яку оприлюднив голова облдержадміністрації: якщо будуть виявлені порушення, то на ранги і чини ніхто не зважатиме.

— А ще Михайло Васильович зазначив, що на дитячих майданчиках жодне будівництво не вестиметься.

— Якщо голова облдержадміністрації так сказав, то так і буде...

Під час зустрічі з представниками вулиці Володимира Івасюка (межує з Покутською) голова облдержадміністрації пообіцяв до 25 червня своїм розпорядженням затвердити склад комісії і щодо вирішення проблеми навколо напруги з забудовницькими планами на Покутській вулиці.

Автор: Ігор ЛАЗОРИШИН
Джерело: Газета "Галичина"