друкувати


На світанку 22 червня 1941 року фашистська Німеччина напала на Радянський Союз

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-22 09:45:41

На світанку 22 червня 1941 року фашистська Німеччина напала на Радянський Союз і почалая Велика Вітчизняна війна.

Її авіація завдала масованих ударів по аеродромах, залізничних вузлах, військово-морських базах, місцях розквартирування військових частин і багатьом містам на глибину до 250-300 кілометрів від державного кордону. Проти СРСР виступили Італія, Угорщина, Фінляндія та Румунія.

Радянський Союз зазнав найбільших людських втрат у Другій світовій війні.

На момент початку війни в Червоній армії перебували 4млн 826 тис військовослужбовців, 75 тисяч співробітників інших відомств, які стояли на постачанні Міністерства оборони СРСР. За весь час війни було мобілізовано 29,5 мільйона осіб.

22 червня президент України Віктор Янукович, прем'єр-міністр Микола Азаров і голова Верховної Ради Володимир Литвин у Києві покладуть квіти до Могили Невідомого солдата.

Міністр оборони України Михайло Єжель перебуватиме в Білорусі, де вшанує пам'ять захисників Брестської фортеці.

У День пам'яті і скорботи в Москві відбудуться численні заходи, присвячені початку Великої Вітчизняної війни.

У Білорусі в меморіальному комплексі Брестська фортеця-герой з перших годин доби і до світанку відбудеться "Вахта пам'яті", присвячена 69-ій річниці початку Великої Вітчизняної війни. Біля Тереспольських воріт цитаделі, де в перші години і дні фашистського наступу велися особливо запеклі бої, знову загримлять вибухи, кулемети, зійдуться в смертельній сутичці з гітлерівцями підрозділи червоноармійців. На великому екрані під відкритим нічним небом розпочнеться прем'єрний показ спільного білорусько-російського художнього фільму Брестська фортеця. Цей фільм побачить і захисник Брестської фортеці Петро Котельников, який 12-річним вихованцем музичної роти вранці 22 червня 1941 зустрів у цитаделі війну.

У Франції в Меморіальному музеї світу в Кані відкривається виставка, що розповідає про Велику Вітчизняну війну. Ця перша в Західній Європі подібна історико-документальна експозиція має символічну назву "Перемога". В експозиції представлені рідкісні експонати та документи з московських музеїв - Музею Великої Вітчизняної війни та Центрального музею Збройних сил, з Третьяковської галереї, Державного архіву РФ і низки інших зібрань. За задумом організаторів, вона повинна розповісти Європі правду про війну на Сході, нагадати про те, що Радянський Союз заплатив 26 мільйонами життів за розгром нацизму. Місто Кан обрано для виставки аж ніяк не випадково. Під час висадки союзників влітку 1944 року воно було оплотом опору німців, тут розташовувався їхній штаб. Наразі в місті діє Меморіальний музей миру, експозиція якого включає в себе три розділи, що розповідають про різні етапи Другої світової війни. Щорічно Канський меморіал відвідують мільйони туристів з усього світу.

Раніше начальник Управління Міністерства оборони РФ з увічнення пам'яті загиблих при захисті Вітчизни Олександр Кирилін повідомив, що "загальні втрати СРСР у Великій Вітчизняній війні, що тривала 1418 днів і ночей, склали 26 млн 600 тис осіб, у тому числі військові – 8 млн 668 тис 400 осіб, включаючи втрати армії і флоту – 8 млн 509 тис 300 осіб, прикордонних військ КДБ СРСР - 614 тисяч осіб, внутрішніх військ МВС СРСР - 97 тисяч 700 осіб". У боях загинуло 6,5 мільйона людей.

Джерело: ТСН.ua