друкувати


В Івано-Франківську пройшов Олімпійський день бігу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-21 03:30:00

Як можна з користю провести сонячний теплий суботній день? Можна прозагоряти його на річці чи пробігати по магазинах, або ж цілком віддатись хатній роботі… Проте більш як півтисячі мешканців та гостей обласного центру Прикарпаття вирішили присвятити минулу суботу олімпійському бігу…

Цього дня на площі перед приміщенням Івано-Франківської ОДА було людно. Представники обласної та міської влади, Національного олімпійського комітету та прославлені спортсмени вітали вишикуваних у яскраві кольорові шеренги учасників традиційного гарного спортивно-масового свята, на яке, за висловом начальника управління фізкультури і спорту облдержадміністрації Романа Вірастюка, мало перетворитись відзначення в Івано-Франківську Всесвітнього дня олімпійського бігу. Зрештою так і сталося.

«В Україні, – розповідає «Експресу» пан Вірастюк, – такий день відзначають вже вшістнадцяте. Проводиться він не тільки в обласних центрах, а й районах, і селах. Вчора, на приклад, ми провели таке свято у двох райцентрах – Надвірній і Калуші. Підбір учасників відбувається на добровільній основі. Де свідомість трошки більша і народ розуміє, що здоров’я понад усе, там будь-хто, хто прийшов і зареєструвався, може взяти участь у забігах».

Першими з презентаційним забігом на 100 метрів під прапором Національного олімпійського комітету стартували відомі атлети – призери та учасники Олімпійських та Параолімпійських Ігор. Естафету у них перейняли спортсмени з вадами руху і наймолодші учасники стартів – дошкільнята, які відчайдушно долали дистанції 30 і 50 м. Взагалі вік не став перешкодою для участі у змаганнях. Наймолодшому зареєстрованому учаснику цьогорічних стартів – Миколці Томківу – всього 1,5 рочки, найстаршому – Ярославу Пилип’юку – 57. «Я люблю спорт, – прокоментував пан Ярослав свою участь у забігах, – я професійний спортсмен, легкоатлет-бігун. Постійно виступаю на Чемпіонаті України серед ветеранів, займав перші місця у своїй віковій групі, в Олімпійському дні беру участь вдруге. Перший раз мені вдалося перемогти». Зауважимо, що цього разу пан Пилип’юк також виступив на високому рівні: взявши участь одразу у двох забігах – на дистанції тисяча і дві тисячі метрів, він вийшов в лідерах. Тим не менш, як стверджує керівник Івано-Франківського міського спорткомітету Віталій Матешко, 57 років – не межа для участі в Олімпійському дні. Зокрема, в минулорічних стартах взяв участь спортсмен, якому було 74 роки.

Цьогоріч в змаганнях Олімпійського дня бігу взяли участь близько 560 осіб різних категорій: дошкільнята, учні загальноосвітніх шкіл, студенти, ветерани спорту, люди з обмеженими фізичними можливостями. Дистанції були різні: 100, 300, 500, 1000, 2000 метрів, проте всюди панував дух змагальності і переконання, що здоров’я в цьому світі понад усе. Навіть труднощі бігу по давній бруківці та подекуди не зовсім якісному асфальту івано-франківських вулиць не змогли зламати волю спортсменів до перемоги. І ця перемога достойно винагороджувалась: лідери та призери забігів отримували медалі, значки, кепки, спортивні костюми та різного роду сувеніри, які для них підготували Івано-Франківське відділення Національного олімпійського комітету та управління у справах фізичної культури та спорту ОДА. Крім того, всім учасникам було вручено футболки з символікою Всесвітнього олімпійського дня бігу.

Такою собі ложкою дьогтю став той факт, що надто вже мало пересічних перехожих висловили бажання долучитись до участі в святі, хоча секретаріат заходу був готовий реєструвати будь-кого з бажаючих. «На жаль в нашому місті свідомість дещо шкутильгає, – зазначив з даного приводу Р.Вірастюк, – Ви бачите, що, крім спортсменів і тих, кого привезли з районів, практично більше нікого немає. Підходило якихось два чоловіки, спитали, що тут відбувається і пішли…»

Тим не менш, свято вийшло. І головна її цінність, на думку організаторів, полягає в тому, що воно дало можливість дітям і підліткам викласти свою енергію у спорті, отримавши за це достойні призи і подарунки, замість того, щоб курити цигарки і розпивати пиво.