друкувати


І сама медицина потребує лікування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-20 09:00:02

Цю розмову за круглим столом про стан медичної галузі обласного центру та перспективи її розвитку зініціював «Громадський форум Івано-Франківська». Відбувалась вона у переддень професійного свята медиків. Але далеко не піднесено-святковий настрій панував серед учасників цієї зустрічі — у переважній своїй більшості власне керівників і спеціалістів сфери охорони здоров’я. Бо лікарі, як і їхні пацієнти, добре розуміють, що нині ситуація в галузі не дає приводу бити в литаври, самообманюватися і вводити в оману інших щодо реальних здобутків вітчизняної медицини.

Попри те, що міська влада останніми роками все більше коштів вкладає в охорону здоров’я, якість медичного обслуговування в комунальних поліклініках та лікарнях навряд чи може задовольнити когось з іванофранківців. Зокрема, зберігається відчутна різниця в матеріальному забезпеченні й технічному оснащенні міських і розміщених в Івано-Франківську обласних закладів. Явно не на користь перших.

За словами головного лікаря ЦМКЛ Тараса Масляка, практикований урядом та Мінфіном формульний розрахунок витрат на медичну галузь фактично означає ось що: аж 95% асигнованих цій лікарні коштів із Держбюджету йде на зарплату її працівникам, три-чотири відсотки — на оплату енергоносіїв та комунальних послуг, а на лікування й харчування хворого, який перебуває в стаціонарі, залишається лише відповідно по шість та чотири з половиною-п’ять грн. на день.

Трохи поліпшують становище дотації з міського бюджету, проте в нинішніх умовах годі говорити про забезпечення необхідними медикаментами бодай соціально незахищених пацієнтів, про оснащення міських закладів новітньою медичною технікою та обладнанням. Якщо в галузі нічого не змінювати, то  й далі поглиблюватиметься прірва між стандартами медичного обслуговування населення в Європі і в місті, яке вустами своїх чільників заявило про намір теж стати дійсно європейським. Загальна невесела картина стану медицини в державі, на думку учасників круглого столу, не повинна слугувати для міської влади виправданням і самозаспокоєнням з огляду на реалії цієї галузі в Івано-Франківську.

Перший заступник начальника головного управління охорони здоров’я ОДА Микола Олінійчук привернув увагу присутніх до того, що 30-35% ліжкового фонду лікарень міста й області використовують нераціонально, а отже, ці ліжка треба перепрофілювати для лікування реабілітаційного та наркозалежних пацієнтів, яких стає дедалі більше, або ж, як прозвучала пропозиція на круглому столі, для денного перебування пацієнтів у лікарнях. Аби менше потрапляло туди, за визначенням медиків, запущених хворих, слід пожвавити в діяльності медиків санітарно-просвітницький напрям, розвивати профілактичну та сімейну медицину. Назріла необхідність створити в обласному центрі потужну клініку для надання хворим екстреної та невідкладної медичної допомоги всіх профілів.

За словами Володимира Стасюка, директора базового медичного коледжу, голови постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення міської ради, в Івано-Франківську настав час для запровадження державного соціального медичного страхування громадян. Не чекаючи ухвалення відповідного закону на державному рівні, на Житомирщині, в Кіровограді, у шахтарській Горлівці вже давно створили лікарняні каси, до яких перераховують три відсотки заробітку працівників. І завдяки цим страховим внескам у разі хвороби людина може розраховувати на солідну суму для придбання ліків.

Медикаменти для пацієнтів можна значно здешевити за рахунок функціонування в медичних закладах на правах їх структурних підрозділів комунальних аптек.

Юрій Соловей, голова «Громадського форуму Івано-Франківська», вважає, що необхідно складати собі звіт із того, що справі не зарадиш одним лише зростанням фінансування лікарень і поліклінік, оскільки бюджетних грошей ніколи не вистачить, без здійснення серйозних структурних реформ у, як це не парадоксально звучить, хворій галузі охорони здоров’я. Він пропонує кожному лікареві, медсестрі створити умови для приватної практики навіть у тому ж комунальному закладі, виділивши кабінет, де вони після основної роботи надавали би платні консультаційні послуги всім охочим і мали можливість додаткового заробітку.

Пропозиції стосовно поліпшення медичного обслуговування іванофранківців, що їх висловили учасники  круглого столу, ляжуть в основу розрахованої на п’ять наступних років єдиної комплексної програми розвитку медичної галузі Івано-Франківська.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ
Джерело: Газета "Галичина"