друкувати


Л.Малофій: Медицина для пацієнтів, а не навпаки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-18 05:15:14

19 червня медична спільнота Прикарпаття святкуватиме своє професійне свято. «Галицький кореспондент» поспілкувався із начальником Головного управління охорони здоров'я ОДА Любомиром Малофієм про проблеми і здобутки прикарпатської медицини за останній рік.

- Любомире Степановичу, яким був минулий рік для прикарпатських медиків?

Минулий був важким, бо приніс для прикарпатської медицини чергове випробування - епідемію свинячого грипу. Наші медики показали, що вони є висококваліфікованими і, на мою думку, мабуть, найкращими в Україні. Тому що новітні технології, які були застосовані нашими фахівцями, врятували не одне життя. На жаль, були втрати, але цих втрат могло бути значно більше, якби не рівень підготовки та самовіддана праця наших медичних працівників. Потім з інших регіонів дзвонили до нас за порадами, ми ділилися досвідом з нашими колегами, щоб і в інших регіонах мали можливість використати ці технології і рятувати людські життя. Тому приємно, що ми здолали це лихоліття і вийшли переможцями.

- Уміння і професіоналізму замало для успіху в медицині. Потрібна ще й відповідна матеріальна база.

При тому, що була криза і коштів майже не було, вдалося багато зробити для оновлення технічної бази онкодиспансеру, обласної дитячої лікарні, районних лікарень. Також в обласній дитячій лікарні ми відкрили Центр реабілітації для дітей з ДЦП, якого в нас не було. Крім того, у районах ми відкрили реанімаційні блоки, зараз ведуться роботи із відкриття відділень діалізу для хворих з хронічною нирковою недостатністю. Нам пощастило, що стосовно потреб медичної галузі було розуміння минулої влади і є розуміння теперішньої. До прикладу, на останній колегії ми слухали питання онкології і губернатор Михайло Вишиванюк додав два з половиною мільйони гривень на придбання рентгенобладнання, без якого діагностувати і працювати на випередження онкозахворювань неможливо. Я щиро вдячний Михайлу Васильовичу і всій структурі влади за те, що про медицину не забувають і розуміють, що життя і здоров'я людей - це найцінніше.

- Які зміни відчують пацієнти від очікуваної реформи медичної галузі?

В першу чергу, реорганізації бояться самі медики, бо є в нас лікарні, де персоналу більше, ніж пацієнтів. Кошти, які дає держава, не використовуються раціонально. Тому треба продумати, як ці грошові потоки використати так, щоб медики не залишились без роботи і пацієнти були задоволені. Ми повинні наблизити медичну допомогу до людей, але в нас, на жаль, поки що воно не так і люди кажуть, що не медицина для пацієнтів, а пацієнт - для медицини. Будемо старатися, щоб було навпаки. Щоб медична допомога була наближена до якнайдальшої точки нашого краю.

Насамперед, акцент буде на сільській медицині. Все починається від ФАПу, сільської лікарської амбулаторії, невідкладної допомоги. Є захворювання, які не обов'язково лікувати в обласній лікарні, де стаціонарна допомога є досить вартісна. Низку захворювань можна лікувати в умовах сільської лікарської амбулаторії. Люди відчують зміни, бо більше коштів піде на ФАПи і на сільські лікарські амбулаторії.

- Ви щотижня проводите прийоми громадян. З якими питаннями люди звертаються найчастіше і чи вдається вирішити їхні проблеми?

Прийом громадян я проводжу в понеділок з 14.00 і доки є люди. Крім того, в мене є виїзні прийоми в різних районах області. Як тільки я прийшов на посаду, людей найбільше хвилювали питання етики та поведінки медичних працівників. Зараз мені приємно відзначати, що таких питань стало менше. Люди найчастіше звертаються стосовно призначення груп інвалідності, незабезпечення медикаментами, особливо за пільговими рецептами. Дуже часто є нерозуміння з боку керівників пільгових аптек. Хвилюють також питання пільгового лікування ветеранів та інвалідів. Не завжди керівники лікувальних закладів розуміють, що ці люди повинні обслуговуватися повноцінно, безкоштовно і на високому рівні. Коли люди звертаються до нас із такими питаннями, нам вдається їх врегулювати.

- Останнім часом різні ЗМІ порушували питання про погані побутові умови у міському перинатальному центрі. Яка ситуація у перинатальному центрі зараз?

Найперше, хочу подякувати працівникам ЗМІ та інших структур, які порушували ці питання. Хоча, мушу сказати, що кризовість ситуації була значною мірою перебільшена. Зимою порушувалось питання про те, що було холодно і жінки замерзали. Але я особисто обійшов перинатальний центр і побачив проблеми лише в окремих кімнатах. Звісно, я не міг заглянути в кожен туалет, кожну комірчину. Це вже функції заступника керівника цього закладу, який відповідає за всю господарку. А ті фотографії, які зробили журналісти, щоб показати поганий санітарний стан деяких приміщень, були зроблені тоді, коли ці приміщення були зачиненими і перебували на ремонті. Зараз все приведено до ладу і ремонти завершені.

Ситуація з МПЦ є складною, бо центр перебуває не в своєму приміщенні, а орендує його в обласного перинатального центру. А господарювати в орендованому приміщенні не завжди вдається. Але я вдячний тим людям, які піклуються про наших пацієнтів і про наші заклади і вчасно підказують, де є якісь негаразди. Я завжди готовий оперативно прийняти рішення і виправити ситуацію для блага пацієнтів.

Автор: Наталка ГОЛОМІДОВА
Джерело: Галицький Кореспондент