друкувати


Інженер з Івано-Франківська знає, як за допомогою сонячної енергії опалювати будинки

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-18 02:15:23

Інженер з Івано-Франківська знає, як за допомогою сонячної енергії опалювати будинки та забезпечувати їх гарячою водою. Свої розрахунки Володимир Іванов вже втілив в реальність.

Сонячні батареї, встановлені на будинку виробничого об'єднання «Карпати», нагрівають воду для цього приміщення і заводської їдальні. Принцип дії системи простий. Спочатку вода нагрівається від сонячної енергії. Далі до потрібної температури її доводять за допомогою електрики. Система опалення Володимира Іванова унікальна не лише в Україні, але й у Європі.

Винахідник зробив її пересувною. Сонячні батареї автоматично розвертаються до сонця під найкращим для збирання енергії кутом. Доречі вчений успішно розвінчав міф про низьку ефективність таких батарей у зонах, де мало сонця. Винахідник запевняє - система сонячноелектричного опалення не є дорогою. До прикладу, її монтаж в будинок площею 100 метрів квадратних коштуватиме десять тисяч гривень. Ідею інженера вже підтримали виробники. Тож вже до кінця літа у Івано-Франківську буде налагоджено серійний випуск сонячних батарей.

Джерело: Радіо «Західний полюс»