друкувати


У Карпатському національному природному парку відкрили пасіку європейського зразка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-18 04:00:13

17 червня у Карпатському національному природному парку, в місті Яремче, відбулися виїзне розширене засідання колегії Державної служби заповідної справи Міністерства охорони навколишнього природного середовища України та семінар «Збереження та заохочення традиційних видів використання біологічних ресурсів на території природо-заповідного фонду (Карпатський національний природний парк, бджільництво, полонинське господарство).

На базі Карпатського національного природного парку відкрили унікальну пасіку - 100 вуликів, 500 бджолосімей - з відновлення та збереження Карпатської бджоли (є також вулики, які вивозитимуть в гори).

Зазначалося: Карпатська бджола - найпродуктивніша в Україні. Суворий гірський клімат з частими змінами погоди, коротке літо, тривала холодна зима, переважна більшість невеликих підтримуючих медозборів виробили у цих бджіл ряд важливих властивостей, що дозволяють їм продуктивно працювати і виживати у таких умовах. Завдання пасіки - поширення карпатської бджоли по інших національних парках, виробництво і популяризація органічних бджолопродуктів у Карпатах, еколого-просвітницька робота.

Створення яремчанської пасіки високо оцінили заступник міністра охорони навколишнього природного середовища України Ігор Відьман та начальник департаменту заповідної справи Петро Гриник.

На облаштування пасіки, до речі єдиної такого зразка у Європі, пішло понад 2 млн.грн.кошти - 300 тис. грн..- це Міністерства охорони навколишнього природного середовища, решту - Карпатського національного природного парку.

Відтепер - це своєрідна солодка візитівка Карпатського національного природного парку.

Планується, що базі яремчанської пасіки проходитимуть молодіжні екологічні табори. А ще за якістю меду визначатимуть стан довкілля.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА