друкувати


Автор "Тризуба" на Говерлі: 350 кг не могли упасти на туристку і спричинити лише струс мозку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-17 03:05:55

Після події на Говерлі з "Тризубом", який звалився на дівчину, один з авторів пам'ятника Лев Синькевич (майстрував тризуб разом з батьком Юлієм Синькевич) заявив, що цього просто не може бути.

"Мармуровий тризуб важить близько 350 кг, і якщо б, як вона каже, він упав дівчині на голову, то наслідки були б набагато сумнішими, ніж струс мозку, - сказав Лев Синькевич.

"І це брехня, що він був встановлений халтурно, як говорила міліція. Другий важливий момент - це розбіжність дат. Постраждала гімнастка стверджує, що НП з нею трапилася на травневі свята, але на початку червня мармуровий тризуб стояв на місці, трохи побитий, правда . Виходить, якщо він звалився в травні, то хтось поставив його на місце? Як? Його можуть підняти тільки 5-6 здорових мужиків за допомогою спеціальних лісів. На фото, які публікувалися в пресі, я побачив, що на тризубці не вистачає однієї з бронзових накладок такої ж форми. Можливо, його відбили вандали і це послужило причиною руйнування пам'ятника ".

У національному природному парку "Карпатський", на території якого знаходиться пам'ятник, кажуть, що зараз "Тризуб" стоїть на місці з відколотий шматком і його ніхто не ремонтує.

"Встановлено пам'ятник був нормально, але мав дефекти, - говорить один з керівників карпатського нацпарку Василь Марчук. - Руйнуватися він почав з грудня 2009-го, тому я радив би авторам пам'ятника відправитися на Говерлу і подивитися на свою, вибачте за вираз, мазанину" .

Постраждала киянка Оксана Демиденко стверджує, що говорить правду і що 8 травня їй просто дуже пощастило. "Я рада, що залишилася жива, хоча рука болить до тепер. Я подумувала судитися, але відмовилася від цієї ідеї", - сказала вона.

Нагадаємо, скульптурна композиція "Тризуб" була встановлена на Говерлі два роки тому до 18-річчя проголошення Декларації про Державний суверенітет України.

Нещодавно ЗМІ поширили інформацію про пошкодження "Тризуба" на Говерлі невідомими вандалами.

Втім, слідчо-оперативна група 8 червня, оглянувши тризуб, не підтвердила її зруйнування вандалами. За висновком слідства, винний "агресивно-атмосферний вплив гір".

Джерело: ТСН.ua