друкувати


Лікарняна каса - не панацея, але дієва вакцина

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-17 10:45:08

Галузь охорони здоров’я міста Івано-Франківська може врятувати лише термінове запровадження медичного страхування.

Медична галузь обласного центру Прикарпаття на сьогоднішній день перебуває у вкрай незадовільному стані, що позначається на розмірі зарплат медперсоналу, технічному стані медичних закладів і звісно ж на медичному обслуговуванні населення міста. Прокоментувати «Експресу» ситуацію, що склалася в галузі ми попросили голову постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту населення Івано-Франківської міськради Володимира Стасюка.

- Пане Володимире, то що ж діється сьогодні в міській медицині?

- В минулому році Міністерство фінансів виділило місту на потреби медицини 55 мільйонів гривень. Проте сесія міської ради затвердила тоді бюджет медичної галузі на рівні 88 мільйонів гривень і це дозволило втриматись медикам на плаву. Цього року в Державний бюджет на охорону здоров’я закладено на 4,4 мільярди гривень, тобто приблизно в 1,5 рази більше коштів, ніж в минулому. На потреби нашого міста Мінфін виділив 112 мільйонів гривень, але міськвиконком на чолі з Івано-Франківським міським головою прийняли рішення закласти в бюджет лише 109 мільйонів, що в теперішніх умовах є недостатнім. Решта коштів пішло на фінансування чиновників.

- Який вихід вбачають депутати і ви особисто із ситуації, що склалася?

- Додаткове фінансування медичної галузі можна отримати через медичне страхування. В наших умовах це абсолютно реально. Я колись наводив такий приклад, що це так як Володимир Великий запровадив християнство: спочатку був невеличкий примус, але потім люди за Христа гинули на вогні. Тобто влада, яка реально має бюджетників, яка їм платить зарплату, яким може давати і премії, вона їх стимулює і каже: умовно 3% ви відраховуєте у лікарняну касу. Є наглядова рада цієї лікарняної каси. Це не приватні структури, але коли ви, умовно кажучи, стаєте хворі, ви отримуєте, скажімо, 2 тисячі гривень відшкодувань на отримання медичної допомоги. Кожна людина на такий крок піде, бо здоров’я важливіше. Ми страхуємо машини, інші речі, але забуваємо, що можна застрахувати здоров’я. І тепер за ті мізерні кошти, які потрапляють в лікарню, ми завжди зможемо надати невідкладну допомогу тим людям, які сьогодні не застраховані і не мають засобів купити медикаменти і вони не будуть просто помирати в лікарні.

- Що заважає сьогодні впровадженню страхової медицини? Можливо таке блокування комусь вигідно?

- Я не думаю, що комусь зараз вигідно, щоб люди помирали, щоб лікарні виглядали, як якісь богодєльні, просто є елементарне небажання щось робити для справи і для народу. На Житомирщині лікарняні каси існують вже друге десятиріччя. Горлівка сьогодні дає 17 % населення - членів лікарняних кас: 37 тисяч людей застраховані і відраховують по 3 % зарплати. Це можна перекрити однією премією і воно не відіб’ється на номінальній зарплаті цих людей. Ціна питання лікарняних кас в Україні становила 60 мільйонів гривень і ще 440 мільйонів – ціна питання добровільного медичного страхування. У нас – нуль.

Автор: Сергій БІЛИЙ