друкувати


ОПОРА продовжує здійснювати громадський контроль у 16 регіонах України за проведенням ЗНО

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-17 03:30:37

Нагадуємо, що 14 та 15 червня 225196 абітурієнти складали тестування з математики. Цей предмет є обов’язковим для тих, хто планує вивчати точні науки у вищій школі. 39197 абітурієнтів, які виявили бажання стати учасниками ЗНО, не з’явилися на пункти тестування, що становить 14,8% від загальної кількості.

Неявка 2010 року на 4,8% перевищує минулорічну. Загальна кількість абітурієнтів, що не з’явилися та тести з початку ЗНО становить 141041, що дорівнює більш ніж 9 мільйонам гривень марно витрачених на організацію тестування.

Порушення процедур тестування з математики виявили бажання оскаржити 4 абітурієнти, написавши апеляційні заяви, які розглядатимуться регламентними комісіями відповідних регіональних центрів оцінювання якості освіти.

Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували непоодинокі випадки використання учасниками тестування шпаргалок та телефонів. Роботи абітурієнтів, які розраховували на допоміжні засоби та порушили процедуру, було анульовано. Такі учасники тестування також не зможуть перескласти предмет на додатковій сесії, яка проводитиметься з 29 червня по 3 липня. Тож, переважна більшість порушників не зможуть стати студентами-першокурсниками у 2010 році. ОПОРА закликає абітурієнтів не ігнорувати процедури та залишати мобільні телефони і шпаргалки вдома, орієнтуючись виключно на власні знання.

Інформація про проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2010р. з математики (І сесія) 14.06.2010 р.

Інформація про проведення зовнішнього незалежного оцінювання 2010р. з математики (ІІ сесія) 15.06.2010 р.

Інформація про апеляції з математики (І сесія) 14.06.2010 р.

Інформація про апеляції з математики (ІІ сесія)

ІНЦИДЕНТИ під час двох сесій тестування з математики (14, 15 червня)

Івано-Франківськ. У ПТ, що знаходиться в Івано-Франківській ЗОШ №24, абітурієнт намагався скористатися мобільним телефоном в туалеті та отримати підказку від третьої особи. Після цього учасник тестування забув вимкнути звук на телефоні, який почав дзвонити. В результаті абітурієнта було позбавлено права продовжити роботу над тестом.

Аналогічний випадок було зафіксовано у Івано-Франківській Гімназії №2. Абітурієнт дуже гучно розмовляв по телефону в туалеті та консультувався щодо завдань ЗНО. Розмову учасника тестування почув черговий. В результаті складено акт про порушення, абітурієнт залишив ПТ не склавши тест з математики.

Херсонська область. У м. Каховка ЗОШ №4 абітурієнт запізнився на початок тестування на 30 хвилин. В результаті його не було допущено до ЗНО. Після цього він написав апеляційну заяву на порушення процедури проведення тестування, але відмовся її реєструвати зі словами: “Вам, я її не дам. Я знаю куди її віднести треба”.

У тій же школі №4 м. Каховки пункт тестування вирішило охороняти одразу 2 міліціонери. На запитання спостерігача, чому за порядком слідкуватимуть два правоохоронця, один з міліціонерів відповів, що він прийшов з товаришем. Втім, регламент роботи пункту тестування чітко передбачає, яка кількість міліціонерів повинна бути. Тож, правоохоронець залишився без друга.

Житомир. На ПТ ЗОШ №30 в туалеті зібрався «консиліум» з 5 учасників, які організували активні «консультації» щодо тестових завдань та правильних відповідей. Хоча черговий став свідком порушення, абітурієнти після закінчення обговорення продовжили роботу над тестом.

Чернігів. У школі №19 м. Чернігова зафіксовано факт списування абітурієнтом. Порушника було позбавлено права продовжити складати тестування.

Закарпаття. 14.06 в ЗОШ №2, м. Хуст зафіксовано позбавлення права учасника тестування продовжити складати тестування через використання шпаргалки. 15.06 в ЗОШ №19 м. Ужгород у абітурієнта вилучили шпаргалку і позбавили права продовжувати тестування.

Суми. На одному з пунктів тестування Сум (СДУ в ауд.20) учасниця випадково випала шпаргалка з кишені під час ЗНО, абітурієнтку було позбавлено права доскладати тестування.

Київ. У школі №75 чергова зафіксувала, що учасниця послуговується в туалеті мобільним телефоном. По факту порушення складено акт, роботу абітурієнтки анульовано.

В ПТ «Інститут права та суспільних відносин» в учасника в аудиторії задзвонив телефон – за його словами спрацював будильник. Був складений акт про порушення, роботу учасника анульовано.

Черкаська область. Зафіксовано курйозний випадок  в гімназії ім. С.Д.Скляренка м.Золотоноша, де на ПТ не пустили міліціонера. Адміністрація пункту посилалася на те, що це не передбачено правилами, хоча регламент вимагає присутність одного правоохоронця. Міліціонер 30 хвилин намагався прорватися у приміщення, а згодом вирішив виконувати свій службовий обов’язок на дворі. На пункті тестування були присутні громадські спостерігачі, які засвідчують, що інших порушень не було та пов’язують даний інцидент з тим, що адміністрація «перестаралася».

Львів. Зафіксовано випадок, коли учасниця ЗНО посеред тестування вийняла з кишені телефон і демонстративно поклала його на парту (школа №18 м.Львова). Одразу було складений акт про порушення процедури проходження ЗНО і абітурієнтка залишила ПТ. Причини такої поведінки невідомі.

Громадський спостерігач знайшла у туалеті ПТ (Дрогобицька загальноосвітня школа I-III ступенів №17 Дрогобицької міської ради Львівської області) блокнот із математичними формулами. Невідомо чи встиг хтось ним скористатися, але блокнот конфісковано.

Луганськ. 14.06 у Луганському навчально-виховному комплексі спеціалізованій школі І ступеня-гімназії №52 одного абітурієнта було позбавлено права продовжувати складати тестування через використання мобільного телефону у коридорі, коли він виходив до туалету.

Просимо звертатися за додатковою інформацією чи коментарями.

Контактна особа: Ольга Айвазовська (063-617-97-50, 044-286-26-70)

Довідково: Спостереження відбувається в рамках національної кампанії моніторингу ЗНО, учасниками якої є Громадянська мережа ОПОРА та Комітет виборців України, за сприяння Міжнародного фонду "Відродження", Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance) та Проекту «Об’єднаємось заради реформ» (UNITER).

Автор: Іван МАРУНЯК, голова КМО ВГО Громадянська мережа ОПОРА