друкувати


Для скасування європейських віз Україна має змінити паспорти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-15 12:45:26

У вівторок, 15 червня, в Люксембурзі відбудеться засідання Ради з питань співпраці України і Євросоюзу, на якому обговорюватиметься хід безвізового діалогу України і ЄС, пише "Коммерсант-Украина" в статті "Украина заполняет анкету".

Підписання дорожньої карти безвізового режиму є головною метою Києва при підготовці осіннього саміту Україна-ЄС. На минулому тижні міністр юстиції Олександр Лавринович стверджував, що до кінця червня Брюссель передасть в Київ "анкету візового діалогу" - документ, що регламентує напрям переговорів при складанні проекту дорожньої карти. Проте 14 червня в Мінюсті і в Єврокомісії підтвердили, що анкета вже отримана і обробляється.

Текст цього документу містить 40 питань, що стосуються стану національного законодавства, планів рішення існуючих проблем і гарантування термінів прийняття необхідних нормативних актів. Пункти анкети розділені на чотири блоки: безпека документів, нелегальна міграція і реадмісія, громадський порядок, міжнародні відносини.

З формулювань питань ЄС очевидними є вимоги, що ставляться перед Україною. Київ повинен припинити видачу паспортів старого типу (з вклеюваною фотографією) і встановити граничний термін дії вже виданих. Зараз старі закордонні паспорти видаються в консульських установах України за кордоном, а також на території країни при терміновому оформленні документів. Видачу так званих "нових закордонних паспортів", на думку представників ЄС, надалі також треба припинити. У зв'язку з цим українська сторона повинна вказати терміни прийняття нормативних актів, що регламентують перехід на біометричні паспорта.

Брюссель також нагадав Києву про існування безлічі невиконаних зобов'язань у сфері ратифікації і імплементації міжнародних договорів, до яких приєдналася Україна. У числі іншого уряд повинен відзвітувати про здійснені зусилля і розповісти про плани прийняття нормативних актів "у сфері боротьби з фінансовими зловживаннями - відмиванням засобів і фінансуванням тероризму".

Один з найважливіших для України пунктів документу торкається сфери управління кордонами. Київ зобов'язаний передати Єврокомісії план "делімітації державного кордону, включаючи морські ділянки". Це означає, що в дорожній карті безвізового режиму міститиметься вимога про завершення переговорів з Росією по делімітації Азово-керченської акваторії і про завершення процедури міждержавного узгодження українсько-білоруського договору про держкордон. Як повідомлялося, діалог Києва з Мінськом з цього питання заблокований.

У анкеті відзначається, що Україна повинна відповісти на питання ЄС до 31 липня. Після цього Києву належить переконати країни-члени ЄС в необхідності надання дорожньої карти. "Виконання усіх вимог анкети ще не означає, що Україні автоматично видадуть дорожню карту. Але якщо ми їх не виконуватимемо, то переговори практично гарантовано закінчаться невдачею",- заявило джерело в МЗС. Як відомо, після недавньої відмови ЄС видати такий документ Росії у ряді західноєвропейських країн сумніваються в необхідності його надання Україні.

Джерело: ТСН.ua