друкувати


ДАІ пропонує новий проект правил дорожнього руху

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-15 10:00:43

ДАІ пропонує новий проект правил дорожнього руху. Текст змін державна автоінспекція вивісила на своєму офіційному сайті і запрошує громадськість до їх обговорення.

Президент громадської організації "Асоціація безпеки дорожнього руху" Михайло Берлін сказав в інтерв'ю Бі-Бі-Сі, що правила, які давно не редагувалися, необхідно змінювати через "збільшення кількості автомобілів на українських дорогах, врахування рекомендацій запобігання ризиків на автошляхах від авторитетних міжнародних інституцій і багато інших".

Пан Берлін каже, що у пропонованому кодексі не прописані нормативи стосовно 5- тифакторів ризику.

М. Берлін: Насамперед я хотів би зупинитися на тому, що є спеціальна доповідь Всесвітньої організації охорони здоров’я. У ній визначено п’ять факторів ризику. Це швидкість, алкоголь за кермом, обов’язкове використання ременів безпеки та дитячих крісел в автомобілях. Я уважно вивчав зміни, що пропонуються, однак не побачив жодних прописаних нормативів стосовно цих факторів ризику. Окрім того, у запропонованому проекті є також суперечливі моменти щодо обмежень швидкості та використання пасків безпеки.

Бі-Бі-Сі: У проекті є цікава новація, яка не виглядає однозначною. Інспектор ДАІ, згідно з новими правилами, матиме право штрафувати водія, якщо той перебуває за кермом в стані втомленості. Як ви до цього ставитеся?

М. Берлін: Це, звичайно, правильно. Якщо аналізувати дорожньо-транспортні пригоди, чимало з них стається саме з вини втомленого водія. Але ж є питання критеріїв. Як оцінити, втомилася людина, чи ні? Критерії мають бути чітко прописані. Вони повинні бути чітко зрозумілими і для водія, і для працівника ДАІ. Скажімо стосовно алкоголю у правилах чітко вказано, що вживання алкоголю за кермом неприпустиме. Якщо є якісь проміле у крові, все зрозуміло - водія слід покарати. А як визначити, що людина втомилася?

Загалом, безперечно, якщо людина втомилася, її треба зупиняти. Вочевидь, це передусім мало б стосуватися водіїв вантажного транспорту. Давно йде мова про те, що в автомобілях слід встановлювати тахометри – це прилади, які визначають, скільки водій перебуває за кермом. Оце критерій. Якщо водій повинен перебувати за кермом не більше восьми годин, тахометр це показує. Якщо норма перевищена, водій не має права їхати далі і його потрібно зупиняти, щоб уникнути імовірної ДТП.

Бі-Бі-Сі: У чому причина більшості ДТП в Україні?

М. Берлін: Переважно аварії на українських дорогах відбуваються через перевищення швидкості, стан алкогольного сп’яніння водіїв, відсутність у мотоциклістів та велосипедистів захисних шоломів.

Бі-Бі-Сі: Що саме, на вашу думку, варто прописати в нових правилах дорожнього руху в Україні, аби мінімізувати вплив цих факторів на кількість ДТП в країні?

М. Берлін: Передусім штрафи. Слід карати штрафами, і достатньо серйозними. За оцінками ЄС, якщо довести кількість людей, які на передніх сидіннях користуються пасками безпеки до 70%, а на задніх - до 40%, то смертність на українських дорогах зменшиться удвічі. Варто усього лишень змусити людей користуватися пасками безпеки. Ці норми, на мою думку, мають бути прописані дуже чітко і за їх дотриманням має бути жорстка система контролю і покарання.

З паном Берліном розмовляв Олександр БОНДАРЕНКО.

Джерело: BBC Ukrainian