друкувати


Л.Оробець: Унормування місцевих референдумів додасть громадянам влади, а владі – балансу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-11 08:30:54

«У захваті боротьби за посилення дієвості рішень всеукраїнських референдумів не має загубитися реформування механізмів контролю місцевих громад над діями влади. Адже, як показує практика, наразі такий контроль унеможливлюється саме через архаїчні прогалини в законодавстві». Про це заявила народний депутат, заступник голови Єдиного Центру Леся Оробець, коментуючи положення законопроекту № 6278 «Про всеукраїнський референдум».

За словами політика, попередньо підготовча робота до модернізації процедури референдумів велася паралельно й узгоджено. «Відтепер підготовку законодавчих змін виокремлено за двома напрямками: всеукраїнським і місцевим. Із такою логікою можна погодитися – обидва мають власну сферу та специфіку застосування, яку не варто змішувати. Але за умови набуття ними однакового прискорення та пріоритету», – наголосила Оробець.

На думку народного депутата, унормування місцевих референдумів має відбуватися невід’ємно від реформування референдумів національного рівня, яке дехто схильний розглядати як механізм посилення президентської вертикалі. «Ми ризикуємо взагалі втратити місцеве самоврядування в умовах відсутності контролю над владою з боку місцевих громад, повальної корумпованості суду та всевладдя закритої пропорційної системи формування представницької влади. Якщо ж громадяни на місцях отримають простий і зрозумілий механізм оголошення недовіри міській або селищній владі шляхом референдуму – і рада, і мер змушенні будуть діяти куди більше в інтересах жителів цього населеного пункту, а не лише відповідно до власних інтересів чи розпоряджень політичних покровителів», – зауважила політик.

За словами Оробець, такий підхід до реформування нинішньої системи волевиявлення громадян не лише додасть владі балансу, але й посилить народовладдя. «Влада на місцях почне працювати не лише на себе, але й на людей за трьох умов: невідкладного унормування місцевого референдуму, запровадження системи відкритих списків на місцевих виборах, а також забезпечення відповідних змін у міжбюджетних пропорціях», – підсумувала Оробець.

Джерело: Прес-служба Єдиного Центру