друкувати


Останній дзвінок у колонії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-11 05:45:06

Останній дзвоник пролунав і для випускників Товмачицької вечірньої загальноосвітньої школи ІІ-ІІІ ступенів при Коломийській виправній колонії (№41). Урочистості відбулись у приміщенні клубу установи. Пролунав Гімн України. До випускників та всіх присутніх з привітаннями звернувся директор школи Михайло Ткач. Цьогорічний дзвоник став останнім для 34-х випускників, яким навчання дало можливість не тільки поповнити свої знання, але й з перспективою дивитись у майбутнє.

— Ваш життєвий шлях має продовжитись через опанування майбутнього фаху, становлення справжніми спеціалістами у обраній професії. Україні сьогодні, як ніколи, потрібні роботящі руки, розумні голови, дбайливі господарі, громадяни нової генерації, сповнені бажання зробити багатшими і щасливішими себе, своїх близьких, а, отже, і свою державу, — прозвучало у виступі директора школи.

До поздоровлень долучились також працівники кримінально-виконавчої служби, гості. Заступник начальника установи з питань соціально-виховної та психологічної роботи Степан Потятинник наголосив, що випускники скористались не тільки своїм конституційним правом на освіту, але й виконали обов’язок: середня освіта є нормою Закону України «Про загальну середню освіту». Він також побажав успіхів 14 випускникам, які проходитимуть тестування у пункті зовнішнього незалежного оцінювання з метою продовження навчання у вищих навчальних закладах.

Справді, без відповідної освіти неможлива ресоціалізація і адаптація в суспільне життя. Навчання потребувало наполегливості та цілеспрямованості. Всіх учнів школи поздоровив Василь Бурак, заступник начальника управління державного департаменту України з питань виконання покарань в Івано-Франківській області. Він наголосив на значенні навчально-виховного процесу у перевихованні засуджених та майбутньому облаштуванні їхнього життя. Крім того, це шлях до дострокового звільнення або заміни невідбутого терміну покарання більш м’яким. Навчанню засуджених управління департаменту завжди надавало великого значення, співпрацюючи в цій ділянці із обласним управлінням освіти та науки, іншими освітянськими установами.

Від привітань не відмовились і самі випускники. Вони дякували педагогам за їхню працю, одержані знання, формування нових ціннісних орієнтирів, заснованих на засадах української національної культури, загальнолюдських та духовних цінностях. Всіх учнів благословив священик і окропив свяченою водою. Випускникам вручили атестати про здобуття повної загальної середньої освіти. Під оплески присутніх пролунав останній дзвінок. Свято завершилось концертом.

Автор: Іван ФЕДОРЧУК, старший інспектор відділу соціально-виховної та психологічної роботи