друкувати


Сільське господарство: Зі щитом чи на щиті?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-11 03:05:13

Чергове суспільно-політичне ток-шоу «Коломия думає» на телеканалі НТК стосувалось найактуальнішої галузі — сільського господарства. Гостями студії були заступник голови Івано-Франківської ОДА Василь Брус, т. в. о. заступника голови Коломийської РДА Ольга Герелюк, начальник відділу розвитку сільської місцевості, відносин власності, координації розвитку фермерських та особистих селянських господарств, правового, організаційно-кадрового забезпечення, охорони і безпеки праці управління РДА Петро Гайдейчук. У полеміці брали участь Герой України Василь Ткачук, керівники сільськогосподарських підприємств, науковці, виробники, журналісти.

Василь Брус прибув на прямий ефір прямо зі столиці, з наради у Прем’єр-міністра Азарова, де, власне, й обговорювалась ситуація в сільському господарстві України. Стан справ у цій галузі означено як критичний, — наголосив заступник голови ОДА, — але завдання перед регіонами поставлено чітке: не посипати голову попелом, а шукати на місцях ефективні шляхи виходу із глухого кута.

Ольга Герелюк проінформувала студію і телеглядачів про ситуацію в сільському господарстві Коломийщини. Насамперед подяки удостоїлись ті господарства і їхні керівники, які, не зважаючи на вкрай несприятливі погодні умови, зуміли вчасно й якісно провести весняні польові роботи. А загалом справи у галузі-годувальниці сумні: поголів’я великої рогатої худоби невпинно зменшується, тваринницькі приміщення стоять пусткою, 20 тисяч гектарів сінокосів не використовуються.

Василь Брус зауважив, що якраз Коломийський район цьогоріч має кращі показники у сільському господарстві, ніж торік. Тепер головне, щоб селянин, якого, за висловом обласного гостя, «вже роздягли до нитки», зібрав усе посіяне, щоб повернути бодай вкладені у майбутній урожай кошти. Обласна влада обіцяє сприяння. Зокрема, при голові ОДА створено раду соціально-економічного розвитку та боротьби з корупцією, яка якраз і займатиметься цими питаннями. Насамперед, варто домогтися кооперативно-інтегруючих об’єднань між виробником і переробником. Адже не секрет, що без збалансування цін на сільськогосподарську продукцію виробник ще довго буде в програші перед переробником.

Своє бачення проблеми зменшення поголів’я ВРХ висловив науковець Ігор Лучин, заступник директора Коломийської дослідної станції. На його думку, виробник нині незахищений, отож «виживають» ті виробники м’яса, які мають і свою переробку. Треба реформувати тваринництво, традиційними методами його не підняти. Думку про реформування підтримав і Василь Брус, акцентуючи на тому, що це треба було робити ще в 1990-их, коли масово розвалювали колгоспи: «ніде у світі такого нема, там реформують, а не валять...». Найперше — має бути диктатура закону і чітко виписаний закон про землю. Адже ринку землі у нас нема, як наслідок — 50 тис. га землі необроблено, хоча її брали на пай усі, хто хотів...

Керівників сільськогосподарських підприємств цікавило питання державних дотацій на тваринництво. Василь Брус відповів, що цьогоріч на цю галузь закладено більш як 7 млрд. грн. Тож дотація буде і на птицю, і на поголів’я корів. Також частково компенсують господарникам вартість с.-г. техніки і відсотки по кредитах.

На запитання журналістів про пріоритети для сільського господарства Коломийщини Василь Брус повідомив, що прийнято стратегію розвитку АПК до 2020 року. Основне тут — ефективне використання землі, вилучення тих ділянок, які не обробляються. Здійснюється моніторинг земель з тим, аби вирощувати екологічно чисту продукцію — цей напрям є дуже перспективним для нашого краю. Директор дослідної станції Галина Куничак долучилась до обговорення теми і розповіла, що на Коломийщині вже склались чотири ферми господарств: приватні, малі фермерські (які мають до 50 га землі), колгоспні (1,5—2,5 тис. га земель) і господарства інвесторів, які працюють на наших землях за інтенсивними технологіями. Тож стратегія подальшого розвитку сільського господарства краю треба розробляти у контексті існуючої структури.

Вагомо і обґрунтовано висловився щодо проблем у галузі досвідчений аграрій Василь Ткачук. На його думку, уряд має допомогти господарникам хоча б погашенням кредитних навантажень (скажімо 10% сплачують господарства, решту — уряд). Також треба розробити систему страхування посівів, щоб сільгоспвиробники не мали таких ризиків, як тепер. Треба вчити людей займатися сільським господарством фахово — це може взяти на себе дослідна станція. А створення кооперативів — одна з важливих умов цивілізованого збуту вирощеної продукції. Аналізуючи стан справ у сільському господарстві Коломийщини, Василь Брус зауважив, що при бажанні таки можна якісно працювати навіть у теперішніх умовах — принаймні, чотирьом господарствам нашого району це вдається.

Змістовним був виступ директора асоціації «Чиста флора» Михайла Стовп’юка, який детально охарактеризував усі переваги вирощування екологічно чистої продукції.

Підсумовуючи бесіду в телеефірі ведуча ток-шоу головний редактор ТРК «НТК» Тамара Приходько запросила усіх трьох гостей. Василь Брус наголосив, що наша область ніколи не пасла задніх і не пастиме й тепер, бо наші люди вміють добре працювати. Ольга Герелюк запросила усіх до плідної співпраці, бо «поодинці проблем у сільському господарстві не вирішити». Петро Гайдейчук запевнив, що стратегія розвитку сільського господарства є — отже, варто її дотримуватись і кожному на своєму місці якісно виконувати свою роботу.

Автор: Валентина БЛИЗНЮК
Джерело: Газета «Вільний Голос»