друкувати


Визначено кращих шахістів Західного оперативного командування

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-11 03:45:04

Сьогодні, 11 червня у Львові підбито підсумки та нагороджено переможців командної першості з шахів на приз командувача Західного оперативного командування.

Цей спортивний захід проводився з метою популяризації гри у шахи серед військовослужбовців та працівників Збройних Сил України та визначення кращих команд й шахістів серед управлінь, центрів та служб з’єднання.

Зі слів головного судді змагань полковника Валерія Рибачука, шахи, або як їх ще називають «гра полководців», не потребують додаткової реклами серед людей у погонах. На участь у турнірі було подано понад тридцять заявок. За ними спорткомітетом було сформовано 8 команд по чотири особи у кожній із розрахунку три основних та один запасний гравець. До участі у змаганнях допускалися військовослужбовці, працівники Збройних України та члени їх сімей не молодше 16 років. Змагання було поділено на тури, які проводилися без застосування шахових годинників. Розподіл місць у командній першості відбувалося за сумою очків, які набрали команди у всіх матчах.

- Завдяки грі у шахи не одне покоління військових тренували свої здібності у вмінні здолати противника силою думки. Адже шахівниця – те ж поле бою, на якому гравець повинен зберегти життя своїх військ й, при цьому, змусити суперника зробити фатальну помилку. Це добрий тренажер для гнучкості інтелекту військового керівника. Подібні турніри ми будемо проводити й надалі. Цьому сприяє й розпорядження керівництва оборонного відомства щодо популяризації цієї гри серед особового складу ЗС України. – розповів головний суддя змагань полковник Валерій Рибачук.

Найвправнішою командою шахістів за результатами змагань було визнано групу офіцерів управління особового складу. З рук першого заступника командувача Західного ОК генерал-майора Юрія Борискіна вони отримали перший приз – перехідний кубок, диплом, а гравці команди – медалі та грамоти. Команди-фіналісти, які зайняли друге і третє місця нагороджені почесними дипломами, а їхні учасники отримали грамоти.

Після церемонії нагородження, учасники турніру мали змогу оглянути виставку оригінальних шахівниць з колекції, яку зібрав полковник Валерій Рибачук. А також переглянули фільм «Шахова гарячка», створений у 1925 році за участі відомого шахового гравця тих часів Хосе Рауля Капабланки.

Автор: Майор Володимир СКОРОСТЕЦЬКИЙ, Регіональний медіа-центр МО України (м.Львів)