друкувати


На підприємствах легкої промисловості Прикарпаття зайнято 2,9 тис. працівників

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-11 03:15:56

Легка промисловість Івано-Франківської області представлена підприємствами текстильного виробництва, з виробництва одягу, хутра, шкіри та виробів з них. Найбільша їх концентрація спостерігається у містах Івано-Франківську, Коломиї та Тисменицькому районі.

На підприємствах галузі зайнято 2,9 тис. працівників. В області виробляється: тафтингове покриття, вироби з хутра, пальта, півпальта з тканин, одяг жіночий, чоловічий та робочий, білизна постільна, панчішно-шкарпеткові вироби, чохли для автомобілів, шкіра.

З випуску окремих видів продукції область займає значну питому вагу в промисловості України. Зокрема, підприємствами Івано-Франківщини забезпечується понад 60% випуску тафтингового покриття, 36% – уборів головних з хутра, 24% – пальт і напівпальт, шуб з хутра натурального, 20% – шкіри, обробленої після дублення чи обробленої під пергамент.

Протягом 2007–2009рр. підприємства галузі працювали нестабільно. Обсяги виробництва продукції скоротилися за цей період на 42%. З початку 2010р. у легкій промисловості, як і в цілому у промисловості області, спостерігається зниження обсягів виробництва. За підсумками січня-квітня індекс випуску продукції становив 79%, у тому числі з виробництва одягу, хутра та виробів з хутра – 85,2%, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів – 77,7%, текстильного виробництва – 74,3%.

Підприємствами легкої промисловості за 2009 р. реалізовано продукції на 268,2 млн грн, що складає близько 5% загальнодержавного обсягу.

У розвиток підприємств галузі протягом останніх років залучалися значні інвестиційні ресурси. Проте, у 2009 р. порівняно з попереднім роком, обсяги інвестицій в основний капітал знизились на 38,6%. Обсяг іноземного капіталу на 1.01.2010р. склав 23,5 млн дол.США, що на 0,2% більше, ніж на початок попереднього року.

Найпотужнішими виробниками виступають відкриті акціонерні товариства «Галичина», «Хутрофірма «Тисмениця», закриті акціонерні товариства «Коломийська швейна фабрика», спільні підприємства «Профітис», «MPV- Юкрейн», товариства з обмеженою відповідальністю «Енія», «Тенмарк», «Довіра», «Тисхутролюкс», «Тикаферлюкс-Н», виробниками шкіри – ВАТ «Шкіряник», товариства з обмеженою відповідальністю «Спілловер», «Світ шкіри».

Джерело: Головне управління статистики в Івано-Франківській області