друкувати


Освітяни Прикарпаття взяли участь у парламентських слуханнях

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-11 04:30:38

Заступник голови обласної державної адміністрації Роман Іваницький очолював делегацію освітян Прикарпаття, які взяли участь у парламентських слуханнях, 9 червня, щодо запровадження у загальноосвітніх школах 12- річної освіти.

Альтернативою 12-річній середній освіті може стати повернення до 11-річної і введення обов'язкової річної дошкільної освіти. Про це заявив міністр освіти Дмитро Табачник.

"Міносвіти пропонує два варіанти подальшого розвитку загальної середньої освіти: перше - зупинитися на 11-річному терміні навчання з одночасним введенням обов'язкової дошкільної освіти 1 рік", - сказав він.

За словами Міністра Дмитра Табачника, запровадження 12-річної освіти ставить низку проблем, пов'язаних з матеріально-технічним забезпеченням шкіл, а також з недостатньою підготовкою вчителів і необхідністю збільшення фінансування середньої освіти.

У цілому, за оцінками Міносвіти, на введення 12-річного навчання додатково буде потрібно понад 4 мільярди гривень.

При цьому Дмитро Табачник також зазначив, що вчителі не готові до збільшення віку учнів, а також відсутня необхідна кількість фахівців для забезпечення профільної освіти.

В обговоренні актуальної шкільної теми виступила директор Калуської ЗОШ №10 Тетяна Федорів.

Парламентські слухання "Запровадження 12-річної загальної середньої освіти в Україні: проблеми та шляхи їх подолання" відбулися з ініціативи Комітету ВРУ з питань науки і освіти.

Довідка: 1 квітня 2010 року Верховна Рада України прийняла Постанову "Про проведення парламентських слухань з порядком денним "Запровадження 12-річної загальної середньої освіти в Україні: проблеми та шляхи їх подолання Авторами Постанови є народні депутати України, члени Комітету з питань науки і освіти Володимир Полохало, Степан Давимука та Володимир Курило.

Метою парламентських слухань було всебічне, ґрунтовне, професійне вивчення і обговорення питання щодо терміну навчання для здобуття повної загальної середньої освіти, визначення на підставі отриманих висновків шляхів подальшого розвитку загальної середньої освіти в Україні, підготовка та прийняття відповідних законодавчих актів та рекомендацій.

«Це справді резонансна подія, адже шкільне питання торкається кожного громадянина країни ,- зазначив Роман Іваницький. - Представники центральних та регіональних органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, освітяни, науковці, батьки та учні чекають відповіді на питання - як підвищити якість загальної середньої освіти? Яким має бути термін навчання в школі? Чи існують проблеми взаємодії загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладів» тощо.

Виступаючі на парламентських слуханнях зазначали: повернення до десятирічки загрожує скороченням понад 100 тисяч учителів, виникненням безробіття серед педагогів, адже демографічна криза вже й без того сьогодні спричинила приховане безробіття, зумовлене неповним навантаженням значної кількості педагогічних працівників.

Необхідним також є перерахунок ЄТС на основі законом визначеної мінімальної заробітної плати на відповідні тарифні коефіцієнти (сьогодні ставка молодого педагога майже зрівнялася з окладом прибиральниці…).

Особливу увагу було звернуто на профільне навчання, покликане сприяти якісній підготовці до свідомого вибору вишу при 12-річній освіті.

Водночас були певні застереження: повернення до 6-ти денного режиму навчання викличе перевантаження школярів, адже діти і без того набувають проблем зі здоров’ям, пов’язаних з незбалансованих харчуванням, екологією та малою рухливістю, тощо.

Джерело: Прес-служба голови Івано-Франківської ОДА