друкувати


Делегація Кутновського повіту (Польща) зустрічалася із підприємцями Коломийщини

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-11 10:30:56

У неділю делегація Кутновського повіту (Польща), яка декілька днів перебувала в наших краях, у залі засідань райдержадміністрації зустрічалася із підприємцями Коломийщини.

Представивши членів польської делегації, яку очолювала наймолодша в Польщі староста Дорота Домбровські, а найстаршому її учасникові було 83 роки, голова районної ради Дмитро Неміш розповів про ту плідну співпрацю, котра налагоджена із Кутновським повітом. Польські діти відпочивали на Різдвяні свята, здебільшого, в Отинії, наші, відповідно, — у Польщі. За взаємними візитами побували одні в одного спортивні команди, наші аматорські колективи виступали на польській сцені. Є потреба налагодити співпрацю і в підприємницькій сфері, адже завдання влади — сприяти цьому, зокрема, й організовуючи подібні зустрічі.

Співпраця ж із Кутновським повітом розпочалася ще 8-9 років тому,— нагадав присутнім голова райдержадміністрації Михайло Негрич, за попередньої його каденції. Загалом же на Коломийщині успішно працює низка спільних з іноземними партнерами підприємств. Це — угорсько-українське «АБО МІКС», українсько-канадське нафтовидобувне, українсько-польське переробне у Великій Кам’янці, українсько-австрійське «AVE Коломия». Вирішується відкриття у місті ще одного — українсько-австрійського деревопереробного. Та вартувало розмістити інформацію про це в Інтернеті, як австрійців вже почали переманювати чернівчани та івано-франківці.

У своїй роботі польська влада робить акцент на вихованні молодого покоління, — наголосила Дорота Домбровські, на збереженні традицій народу і його пам’яті.

Про умови, в яких працює підприємець у Польщі. Особливо про кредитування, розповів заступник голови ради підприємців Кутновського повіту, президент фірми «Ротекс» (хліб, тістечка) Анджей Брілка.

Їхні відсотки за кредити не порівняти з нашими, хоч бери і позичай їх у Польщі, а вкладай у нас. Таке можливо лише при заснуванні спільного підприємництва.

Про пере форматування банківської системи мова вже йде, повідомив, зокрема, Михайло Негрич, адже з такими драконівськими відсотками вижити не може жодне підприємство.

Насамкінець гостям подарували пакети з інформаційно-рекламною продукцією і сувенірами. Відбулася також нарада польської делегації з очільниками району у кабінеті голови райдержадміністрації.

Джерело: Газета «Вільний Голос»