друкувати


Івано-Франківські митці і польські студенти руйнували мури

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-10 02:30:59

Зламати стереотипи у взаємовідносинах між молодими людьми України і Польщі покликаний проект «Нехай валяться мури», в рамках якого на базі культурно-мистецького центру «Є», що в Івано-Франківську, відбулась зустріч студентської молоді з Польщі з представниками творчої інтелігенції Прикарпаття.


Поспілкуватись з польськими гостями, серед яких були молоді люди з різних польських міст, студенти різних університетів, прийшли письменники Тарас Прохасько, Галина Петросаняк, Степан Процюк, Євген Баран, Ольга Деркачова, Наталя Ткачик, Василь Карп’юк, Євген Баран, художники - Мирослав Яремак, Богдан Бринський. Прикарпатські митці розповідали учасникам заходу про свою творчість, читали та демонстрували свої твори, знайомили з останніми тенденціями розвитку літератури і мистецтва Івано-Франківщини.

«Коли я вперше прибув до Польщі, - розповів координатор акції студент Жешовського університету Андрій Карпець, - я боявся, що стереотипи переможуть, але виявилось, що жодних стереотипів немає. До молодих людей з України там ставляться так само, як до поляків, просто іншомовних. Я дуже переживав, що польські студенти, прибувши на Прикарпаття, будуть шоковані нашою дійсністю, але вочевидь вони приїхали вже підготовлені, оскільки спокійно до всього ставились і перебувають в захваті від тієї гостинності, яку виявили щодо них місцеві жителі»

Родзинкою заходу стала гра на дримбі молодого поета, журналіста Обласного радіо Василя Карп’юка, а також той факт, що більшість творів, які цитували його учасники дублювались польською мовою. «Головною нашою метою, - продовжує пан Карпець, - показати нашим гостям, що українська культура, мистецтво, література сьогодні досягли досить високого рівня».

Автор: Сергій БІЛИЙ