друкувати


В українській армії введуть капелланство

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-09 08:00:29

Рада з душепастирської опіки, куди входять представники семи українських церков і Міністерства оборони, прийняла за основу концепцію пастирської опіки військовослужбовців. Про це пише газета "КоммерсантЪ-Украина".

Як зазначає видання, документ є першим кроком до введення в армії капелланства - він надає священикам право здійснювати постійну пастирську опіку військовослужбовців.

Проект "Концепції пастирської опіки в Збройних Силах України" покладає на командування військових частин Збройних Сил обов'язок "надавати військовослужбовцям можливість брати участь в богослужіннях і виконанні релігійних обрядів", а також допомагати військовим священикам забезпечувати релігійні потреби військовослужбовців.

Тепер концепція буде розіслана представникам церков, що входять до складу Ради з душепастирської опіки, для внесення змін, після чого його представлять на наступному засіданні ради.

За словами керівника прес-служби Міноборони Ігоря Халявінського, зараз пастирська опіка у військових частинах на постійній основі не здійснюється.

Між тим директор департаменту гуманітарної політики Міністерства оборони Ілля Тищенко вважає, що ввести інститут капелланства в армії поки не можна, оскільки це не передбачено чинним законодавством.

Нагадаємо, Рада з душепастирської опіки була створена в березні 2009 року для формування у ЗС інституту військового духівництва (капелланства). До нього увійшли представники Міноборони, Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП), Української православної церкви Київського патріархату (УПЦ КП), Української автокефальної церкви, Української грекокатолицької церкви, римо-католицької церкви, Всеукраїнського союзу об'єднань євангельських християн-баптистів і Духовного управління мусульман України.

Джерело: Gazeta.ua