друкувати


Приватне підприємство має сплатити до бюджету 7 млн грн за порушення податкового законодавства

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-08 02:00:37

Нещодавно податківці провели планову перевірку одного з будівельних підприємств міста Івано-Франківська. Оскільки підприємство приватне, то відповідно статутний фонд формувався за рахунок засновника. Зокрема, власник підприємства інвестував до статутного фонду власні грошові кошти, земельну ділянку та нематеріальні активи (право на знаки для товарів та послуг).

Згідно Закону «Про оподаткування прибутку підприємств» господарські операції з включення основних фондів та нематеріальних активів до статутного фонду юридичної особи прирівнюються до придбання нею основних фондів. Тому інвестування фізичною особою (засновником) до статутного фонду підприємства належного їй на праві власності нерухомого майна (в т. ч. земельної ділянки) та нематеріальних активів з її боку є відчуженням такого майна. Підприємство ж, яке в обмін на внесення до його статутного фонду нерухомого майна та нематеріальних активів надає фізичній особі корпоративні права, згідно з Законом України «Про податок з доходів фізичних осіб» є податковим агентом щодо вартості такого майна. Тобто сума внесених фізичною особою до статутного фонду підприємства нерухомого майна та корпоративних прав підлягає оподаткуванню.

Перевіркою вказаного суб’єкта господарювання встановлено, що такі операції не були оподатковані податком з доходів фізичних осіб, тому за матеріалами перевірки податківцями донараховано цього податку в розмірі 15% від вартості внесених до статутного фонду нематеріальних активів на суму 2,4 млн грн та 5% - від вартості земельної ділянки на суму 0,5 млн грн. Крім того, перевіркою виявлено і ряд інших порушень податкового законодавства.

В результаті цьому суб’єкту господарювання нараховано 2,4 млн грн податкових зобов’язань з застосуванням штрафної санкції в подвійному розмірі в сумі 4,8 млн грн. Загалом підприємству доведеться сплатити до бюджету більше семи млн грн.

Джерело: Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА в Івано-Франківській області