друкувати


Відбулися змагання з пожежно-прикладного спорту серед підрозділів ГУ МНС в Івано-Франківській області

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-07 05:45:15

4 червня на базі спортивно-оздоровчого комплексу імені Героїв-пожежних відбулися обласні змагання з пожежно-прикладного спорту серед територіальних підрозділів Головного управління МНС в області, присвячені пам’яті героїв-пожежних, які загинули при виконанні службових обов’язків.

Учасниками спортивного свята стали не тільки працівники двадцяти територіальних підрозділів Головного управління МНС в області, але й родичі загиблих героїв–пожежних, ветерани служби та представники громадськості області. Урочисто відкриваючи обласні змагання, начальник Головного управління МНС в області Володимир Чернецький зазначив, що стійкість, мужність, висока професійна майстерність сьогодні є невід’ємними рисами рятувальника. Саме вони першими приходять на допомогу у випадку біди, рятують людські життя від зазіхань стихії, інколи надто дорогою ціною – власним життям.

Імена орденоносців Володимира Марущака, Тараса Бринецького та Володимира Заяця навічно залишаться в нашій пам’яті як взірець бездоганного виконання службового обов’язку. Пам’ять про полеглих товаришів присутні вшанували хвилиною мовчання, а також було покладено кошики з живими квітами до меморіальної дошки по вулиці імені Героїв-пожежних в обласному центрі та по вулиці імені Володимира Марущака в місті Калуші.

Начальник Головного управління МНС в області Володимир Чернецький побажав усім учасникам обласних змагань з пожежно-прикладного спорту міцного здоров’я, добра, сил та наснаги, переможних стартів та високих спортивних результатів. Але за мить уся офіційність заходу набула вже іншого, спортивного забарвлення.

Програма обласних змагань з пожежно-прикладного спорту складалася із п’яти видів. Найпершим було подолання стометрової смуги з перешкодами, де кожен із учасників намагався показати якомога кращий результат. Переможцем в цьому виді змагань став учасник збірної команди ДПЧ-14 по охороні ВАТ ”Нафтохімік Прикарпаття” Микола Ковалюк. Пожежна естафета – другий вид змагань - зазвичай проводиться у чотири етапи: за допомогою драбини долається дерев’яна будівля, далі - двометровий паркан та восьмиметровий бум. І, нарешті, на четвертому етапі потрібно підібрати з бігової доріжки вогнегасник і, загасивши палаюче вогнище, чимдуж бігти до фінішу. Перемогу у пожежній естафеті здобули галицькі рятувальники. Третім видом спорту у цих змаганнях став підйом по штурмовій драбині у вікно четвертого поверху навчальної вежі. Відлік ішов на десяті долі секунди. Хвилювалися не тільки новачки, а й бувалі спортсмени, адже перемогти прагнув кожен. Контрольний старт виявився досить вдалим, адже Сергій Грузін зайняв перше місце у підйомі по штурмовій драбині. Четвертий вид змагань – підйом по висувній драбині у вікно третього поверху навчальної вежі. Цей етап – надзвичайно важкий та відповідальний, він вимагає від кожного із учасників максимально акумулювати зусилля та вміння. Для двадцятилітнього Василя Одосія з Коломийщини – наймолодшого учасника змагань – перемога у підйомі по висувній драбині була цілком несподіваною. Завершальний і, до речі, найвидовищніший вид пожежно-прикладного спорту – бойове розгортання. В ньому бере участь вся команда. Тут цілковито виявляється характер колективу, його згуртованість. Перемогли у бойовому розгортанні верховинські рятувальники.

Завершилися обласні змагання традиційно урочистим нагородженням. Переможців змагань нагороджували - начальник Головного управління МНС в області Володимир Чернецький, брат загиблого пожежного-орденоносця Володимира Марущака – Олег Марущак та голова обласної ради Всеукраїнської асоціації ветеранів МНС, ветеран служби Іван Дмитришин. Перше загальнокомандне місце зайняли збірна команда СДПЧ-16 міста Надвірної. У переможців - перехідний кубок змагань, грамоти та цінний подарунок - телевізор. На другому місці - коломийські рятувальники, а третю сходинку п’ядесталу пошани посіли спортсмени збірної команди СДПЧ-15 міста Долина. Грамоти та цінні подарунки також отримали і переможці кожного із видів змагань, наймолодший та найстарший учасники обласних змагань. Важливість проведення обласних змагань з пожежно-прикладного спорту, присвячених пам’яті загиблих при виконанні службових обов’язків героїв-пожежних, зазначають і родичі загиблих. Для Олега Марущака, брата загиблого орденоносця-пожежного Володимира Марущака, такі змагання – незаперечний доказ пам’яті про героїв-пожежних, які загинули при виконанні службових обов’язків. Минуло вже 12 років, але вічною, зазначає Олег, залишається людська вдячність рятувальників до своїх бойових товаришів, які, рятуючи життя інших, заплатили надто високу ціну – власне життя.

Джерело: Центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області