друкувати


Українці більше беруть кредити в гривнях, ніж в доларах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-07 06:30:30

Портфель гривневих кредитів українських банків у квітні вперше з початку фінансової кризи перевищив обсяг валютних позик - на 937 млн грн, пише "КоммерсантЪ-Украина" в статті "Гривна взяла свое".

У травні розрив збільшився майже вдесятеро і досяг 9,05 млрд грн, повідомляється в щомісячному огляді грошово-кредитного ринку Нацбанку. Минулого місяця обсяг позик, виданих банками в національній валюті, зріс на 3,4 млрд грн (+1%), компенсувавши скорочення портфеля в січні-квітні у розмірі 374 млн грн (-0,11%). В той же час активно погашався валютний портфель: у травні - на 4,7 млрд грн (-1,3%), за п'ять місяців - на 24 млрд грн (-6,5%).

Ще на початку 2008 року кредитні установи нарощували гривневі і валютні портфелі майже ідентичними темпами. Але восени гривня девальвувала майже на 60%, і показник валютних позик в гривневому еквіваленті різко зріс. З вересня по грудень 2008 року в результаті переоцінки заборгованість клієнтів збільшилася на 154,5 млрд грн, або 55%. Втім, вже з січня 2009 року за рахунок погашення і списання банками валютних кредитів їх обсяг постійно скорочувався. У травні поточного року цей процес прискорився за рахунок падіння євро на 6,6%.

Стабілізація курсу національної валюти до долара США і економічної ситуації в цілому, а також збільшення в травні обсягу депозитів у гривні на 8,7 млрд грн створили сприятливі умови для відновлення гривневого кредитування. Незважаючи на зниження ліквідності банків на 16% до 17,1 млрд грн (з них 9 млрд грн заблоковано на спецрахунках НБУ), середня кредитна ставка впала на 1 п. п., до 14,6%.

Нагадаємо, раніше президент Віктор Янукович заявив, що розраховує на сприяння Національного банку здешевленню кредитів.

"Сподіваюся на те, що ви будете працювати над тим, щоб кредити в державі були здешевлені найближчим часом", - сказав Янукович, звертаючись до присутнього глави НБУ Володимира Стельмаха.

Джерело: ТСН.ua