друкувати


Рівень інтелекту впливає на схильність до самогубства

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-07 09:00:22

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ), щорічно у світі від власних рук гинуть близько 1 млн людей. З кожним роком ця кількість зростає. За прогнозами фахівців ВООЗ, до 2020 року кількість самогубств у світі може зрости до 1,5 млн на рік.

Експерти також нарахували близько 800 причин, через які люди зважуються на добровільну смерть. Правда, більш ніж у 40% випадків причина суїциду залишається невідомою. А серед з'ясованих домінують страх перед покаранням (19%), душевні хвороби (18%) і душевні засмучення (18%). Пристрасті, грошові втрати, пресиченість життям і фізичні хвороби, разом взяті, віднімають не більше 10% життів.

Психіатри знаходять зв'язок між суїцидом і втратою соціально значимого статусу (комплекс короля Ліра). Найбільш високий рівень самогубств спостерігається серед алкоголіків, наркоманів, інвалідів та психічно хворих людей. До вразливих груп належать звільнені зі служби солдати, демобілізовані офіцери та ув'язнені.

Чоловіки частіше закінчують життя самогубством. Жінки, навпаки, рідше гинуть від власних рук, але частіше намагаються це зробити. Психіатри пов'язують жіночі спроби суїциду з істерією, демонстративною поведінкою і вродженою обережністю. Вони обирають більш лояльні шляхи відходу з життя (таблетки, алкоголь) порівняно з чоловіками, тому спроби самогубств у жінок закінчуються отруєннями.

Британські вчені провели найбільше цілеспрямоване дослідження серед чоловіків-шведів. Доктор Девід Бетті з британського національної Ради медичних досліджень і співробітники благодійного фонду Welcome Trust вивчили історії хвороб 1,1 млн чоловіків у віці від 16 до 57 років. Більше 18 тис. із них хоча б раз потрапляли в клініку через спроби вчинити самогубство. Після ретельного вивчення соціального статусу, матеріального становища і здоров'я бажаючих піти в інший світ вчені звернули увагу на те, що більша частина суїцидників показали в юності низький рівень IQ. Вчені навмисно звернули увагу на рівень IQ у юнацькому віці, тому що до закінчення навчального закладу молода людина вже має бути готовою до дорослого життя. Відповідно, її конкурентоспроможність значною мірою залежить від того, наскільки вона розумна і соціалізована. Дослідники дійшли висновку, що шведи з низьким рівнем інтелекту, дорослішаючи, частіше прагнуть накласти на себе руки порівняно зі своїми більш розумними ровесниками. Найчастіше за допомогою передозування ліків.

Вчені припускають, що отримані результати можуть мати кілька пояснень.

По-перше, у людей з низьким рівнем IQ менше можливостей досягти соціальних успіхів. Зате є всі шанси стати не задоволеними своїм статусом, роботою, сімейними стосунками і заробітком. Все це, впевнені фахівці, може значно зіпсувати людині настрій, викликати депресію і підштовхнути до самогубства.

По-друге, дурні люди частіше спиваються, а це один з основних супутніх чинників самогубства.

По-третє, високий рівень IQ, широкий кругозір і освіченість дозволяють людям знайти вихід із критичної ситуації. Люди з розвиненим мисленням більш творчо ставляться до пошуку шляхів для вирішення проблем, вони розуміють, що життя триває. Дурні позбавлені можливості розкинути мізками і знайти альтернативу суїциду в роботі, спілкуванні чи хобі. Також у людей з низьким рівнем IQ часто порушені комунікативні здібності, і вони просто не можуть поговорити про свої проблеми з друзями та родичами. Тому вони частіше вирішують позбутися всіх проблем одним махом.

Інше, альтернативне припущення, які вчені мають намір перевірити, полягає в тому, що суїцидники, можливо, піддавалися в дитинстві насильству. Попередні дослідження показали, що нещасливі діти досягають менших успіхів у навчанні і мають низький рівень IQ. Відповідно, рівень IQ може бути не причиною самогубств, а індикатором існуючої небезпеки.

Британські вчені попереджають, що в різних країнах та регіонах критерії типового самогубця можуть відрізнятися.

Джерело: Освітній портал