друкувати


Дощі виявляють слабинки у електромережах

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-03 03:15:57

Зливи, що більше тижня тероризували Івано-Франківськ, не могли не позначитись на життєдіяльності господарки міста. Однією з найбільш вразливих для дощової погоди галуззю господарства обласного центру є його електричні мережі. Чи витримали вони випробування водою «Експресу» розповідає начальник Івано-Франківського району електромереж Володимир Поліш.

- Пане Поліш, як же пережило дощові шквали кабельне господарство міста?

- Звісно, дощі впливають на стан електромереж. Мережі міста – це насамперед кабель, прокладений в землі, а тому зливи шкодять насамперед монтажним роботам, оскільки в канавах постійно стояла вода і насоси не встигали її відкачувати.

Крім того, ми мали певні проблеми із затіканням абонентських підстанцій. Типовий приклад – абонентська підстанція по вулиці Новгородській в Івано-Франківську, через затікання якої кілька днів був знеструмлений Новгородський ринок та прилеглі території. Зрештою, ми розшукали абонента, поспілкувалися з ним, залучили Держенергонагляд, вони перекрили цю підстанцію і тільки тоді відновилося електропостачання.

В цілому так дощі і впливають: з одного боку вилазять на гору усі слабинки, з іншого боку зливи ускладнюють відновлювальні та ремонтні роботи по мережах.

- Скільки фактів затікання підстанцій було зафіксовано за період циклону?

- В мережах РЕМ підстанції не затікали взагалі. В той же час, коли внаслідок затікання абонентських підстанцій стається коротке замикання, то воно тягне за собою і пошкодження у наших мережах. Тому затікання абонентських підстанцій – це і наші проблеми. Адже вимкнення і перезаживлення, які пов’язані із знеструмленням таких підстанцій призводять до нарікань населення. Людям не завжди поясниш, що необхідно погасити частину мережі для того, щоб провести ремонт тієї чи іншої ділянки. Отже, сказати, скільки мало місце аварійних ситуацій важко: не так багато було вимкнень, скільки перемикань, пов’язаних з забезпеченням ремонтних робіт.

- Наскільки зношені сьогодні електромережі Івано-Франківська і наскільки відповідають вони потребам міста?

- Мережі поновлюються регулярно. У нас є відповідна програма. Можу сказати, що у всіх нових мікрорайонах мережі досить надійні і там діють нові підстанції. Гірша ситуація – це стара частина міста. Там підстанції будовані в п’ятдесятих – шістдесятих роках і не розраховані на ту потужність, яку сьогодні споживає місто.

Автор: Сергій БІЛИЙ