друкувати


Поради психотерапевта як позбутися інтернет-залежності

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-03 05:00:05

Михайло СИМОНОВИЧ, лікар-психотерапевт Рівненського обласного центру психічного здоров’я населення:

— Психологічна залежність від Інтернету виражається в емоційних порушеннях, тривозі, нав'язливих думках і фантазіях про Інтернет, внутрішній напрузі та дискомфорті (абстинентний синдром).

Фізична залежність — це головні болі, печіння в очах, болі в спині, розлади сну, оніміння пальців рук.

Поведінкові симптоми — роздратованість, небажання відволікатися, звуження кола спілкування, тривалості сну, нерегулярне харчування, нехтування роботою, навчанням, зневага до власного здоров'я, брехливість, грошові борги, втрата роботи.

Існує п'ять типів інтернет-залежностей:

1. Кіберсексуальна (відвідування порносайтів) — характерна для чоловіків.

2. Пристрасть до віртуального спілкування (знайомства) — характерна для жінок.

3. Залежність від онлайн-ігор.

4. Нав'язливий веб-серфінг — пошук інформації.

5. Залежність від комп'ютерних ігор.

Людина вважається залежною від Інтернету, якщо дає п'ять позитивних відповідей на питання:

1. Чи стурбовані ви Інтернетом?

2. Чи потрібно вам більше часу перебувати у всесвітній павутині?

3. Чи мали ви безуспішні спроби обмежити там своє перебування?

4. Чи були ви роздратовані при спробі припинити перебування в Інтернеті?

5. Чи приховували ви час перебування там?

6. Чи були у вас проблеми в навчанні через Інтернет?

7. Чи використовуєте ви Інтернет, щоб відійти від проблем?

І хоча офіційно діагноз інтернет-залежність ще не існує, в світі вже відкриваються лікарні для таких хворих. У 2009 році в Лондоні відкрили спеціалізовану клініку, пацієнтами якої можуть бути залежні від Інтернету і відеоігор з 12 років. Із 2008 року у Китаї діє багато клінік для реабілітації таких хворих. Методи лікування різні: від електросудомної терапії, яку застосовують при важких психічних розладах, до тілесних покарань. У США щорічно зростає кількість таких клінік. Оскільки немає загальноприйнятих методів лікування цієї залежності, у цьому питанні трапляються і крайнощі. Для успішного лікування потрібно, аби людина усвідомила, що хвора. Це складно, як і у проблемі алкоголізму. Але буває так, що усвідомлюючи залежність, людина викидає модем чи розбиває комп'ютер.

Починати варто з усвідомлення причин, які приводять до залежності. Якщо підліток прийшов зі школи, похапцем поїв, кинув фразу: "У мене все нормально" — і бігом до комп'ютера, це свідчення відсутності теплих емоційних стосунків між батьками і дітьми. Доки їх не буде, діти і будуть ховатися в Інтернеті.

Якщо ж до віртуального спілкування підлітка спонукає сором'язливість, варто розвивати у ньому рішучість та інші вольові риси. Коли підліток відвідує порносайти (це легко прослідкувати), треба його завантажити спортом. Це гасить сексуальну енергію. Можна також встановити реле часу, використовувати сигнальний годинник перебування в Інтернеті. Потрібно розписати день підлітка по годинах і урізноманітнити його дозвілля.

Джерело: Рівненська газета