друкувати


Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами для жінок-підприємців має свої нюанси

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-03 04:30:27

Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами для жінок-підприємців має свої нюанси. Адже у податковому законодавстві такого поняття взагалі не передбачено. А розмір і отримання державної соціальної допомоги залежить від того, на якій системі оподаткування знаходиться суб'єкт підприємницької діяльності (СПД). Куди звертатися і на що може розраховувати жінка-підприємець, яка готується стати матір'ю, з'ясовувала кореспондент "ГАЗЕТИ".

Спрощена система оподаткування

Як повідомила завідуюча відділом соціальних виплат Рівненської міської виконавчої дирекції обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Світлана Черкасова, суб’єкт підприємницької діяльності-фізична особа, яка працює на єдиному податку та перебуває на обліку у Фонді загальнодержавного соціального страхування, має право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги, зокрема і на допомогу у зв'язку з вагітністю і пологами:

— Приміром, жінка-приватний підприємець працює на єдиному податку, розмір якого становить 200 гривень на місяць без урахування збільшення за кожного найманого працівника або члена сім'ї. Від суми сплаченого застрахованою особою єдиного податку до Фонду перераховується 11%. Починаючи з 1 червня 2010 року жінці наданий листок непрацездатності за вагітністю й пологами на 126 календарних днів (по 4.10.2010 р.). Розмір єдиного податку за останні шість календарних місяців — 1200 грн (200 х 6 міс.). Кількість календарних днів у розрахунковому періоді без урахування святкових і неробочих днів, встановлених законодавством, — 182 (розрахунковим періодом є останні шість календарних місяців (з першого по перше число), що передують місяцю, з якого надано листок непрацездатності за вагітністю й пологами). Розмір страхового внеску на сьогодні становить 1,9%. Спочатку визначається середньоденний дохід: 1200 х 11% : 1,9% : 182 к. д. = 38,17 грн. Кількість календарних днів, що припадають на декретну відпустку, без урахування святкових і неробочих днів, встановлених законодавством, становить 126.

Відтак сума допомоги з вагітності і пологів дорівнюватиме: 38,17 х 126 к. д. = 4809,42 грн.

Для того, аби отримати допомогу у зв'язку з вагітністю та пологами, підприємцю слід звернутися із заявою до робочого органу Фонду соцстраху за місцем реєстрації СПД, подавши довідку із податкової інспекції про сплату єдиного податку за останні сім місяців (помісячно), листок непрацездатності, виданий відповідним медзакладом, номер розрахункового рахунку підприємця, на який у подальшому перераховуватимуться виплати, копію трудової книжки (якщо особа одночасно займається підприємницькою діяльністю та працює за трудовим договором, вона має право отримувати матеріальне забезпечення за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності за основним місцем роботи, тобто там, де знаходиться її трудова книжка).

Допомога за вагітністю й пологами виплачується застрахованій особі за рахунок коштів Фонду соціального страхування з першого дня непрацездатності. Розгляд документів, за словами Світлани Черкасової, відповідно до діючого законодавства триває не більше 10 днів і у наступні 10 днів виплачується допомога на рахунок підприємця.

Загальна система оподаткування і фіксований податок

Суб'єкти підприємницької діяльності-фізичні особи, що забезпечують себе роботою самостійно, особисто звільнені від обов’язкового державного соціального страхування. Відтак вони не сплачують внески до Фонду соцстраху зі свого оподатковуваного доходу. Але разом із тим такі підприємці не мають можливості одержувати державну соціальну допомогу, на яку можуть розраховувати тільки застраховані особи, що сплачують страхові внески.

У скрутному положенні підприємці, які торгують на ринку і сплачують фіксований патент. Адже із суми фіксованого податку відрахування до Фонду теж не здійснюються, а відтак страхові внески такими підприємцями не сплачуються.
Усім цим приватним підприємцям не відмовлено в соціальному страхуванні з боку держави, але цей вибір вони повинні зробити самостійно, зареєструвавшись у Фонді добровільно.

Втім, підприємці на загальній системі оподаткування та ті, які сплачують фіксований податок, можуть одержати допомогу у зв'язку з вагітністю і пологами в управлінні праці та соціального захисту населення за місцем проживання. Як повідомила начальник відділу прийому державної допомоги міського управління соцзахисту Наталія Нидзелик, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами виплачується з розрахунку 25% прожиткового мінімуму для працездатної особи на місяць. Станом на 1 квітня поточного року ця сума становить 221 грн у місяць. Допомога за 126 каленарних днів відпустки у зв'язку з вагітністю та пологами для підприємців на загальній системі оподаткування становитиме в межах 800-900 грн (до речі, допомогу при народженні дитини та для догляду за дитиною при досягненні нею трьох років підприємці оформляють та одержують в органах соціального захисту за місцем проживання — авт).

Для одержання допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами в органи соцзахисту необхідно подати довідку із Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, що підприємець не перебуває там на обліку; довідку встановленого зразка із медичного закладу для призначення і виплати держдопомоги жінкам, які не застраховані в системі державного соціального страхування; копії паспорта, ідентифікаційного номера та свідоцтва про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності, трудову книжку та номер рахунка у банку для здійснення соцвиплат.
Тож жінкам-підприємцям, які планують народжувати, про майбутнє своїх дітей ліпше подбати самим. Бо державних коштів все одно забракне.

Відповідно до Закону України "Про відпустки", відпустку у зв'язку з вагітністю та пологами надають жінці на підставі медичного висновку (листка непрацездатності) тривалістю: до пологів — 70 календарних днів, після пологів — 56 календарних днів (70 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та ускладнення пологів), починаючи з дня пологів. Тривалість цієї відпустки обчислюється сумарно і становить 126 календарних днів (140 календарних днів — у разі народження двох і більше дітей та в разі ускладнення пологів).

Джерело: Рівненська газета