друкувати


Можливості використання водної енергії рік в Карпатському регіоні досить великі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-03 11:30:46

Одним з основних напрямків сучасної енергетики є освоєння альтернативних та відновлюваних джерел енергії. Пріоритетним для реалізації на території Івано-Франківщини визнано інвестиційний проект ТОВ «Галичинаенергоінвест-Прут» «Комплексне спорудження гідроелектростанцій і об’єктів протипаводкового захисту в Івано-Франківській області», в якому пропонується включити в склад протипаводкового гідровузла гідроенергетичну складову, тобто не тільки стримувати силу паводкових вод, але й отримувати від цього користь – електричну енергію. Про це йдеться в розпорядженні голови ОДА Михайла Вишиванюка від 28.05.2010 р. №295.

Державному управлінню охорони навколишнього природного середовища в області, обласному управлінню лісового та мисливського господарства, Івано-Франківському обласному центру з гідрометеорології, Карпатському національному парку доручено прискорити розгляд Проекту та до 1 червня надати відповідні висновки для впровадження та погодження виділення земельних ділянок.

Можливості використання водної енергії рік в Карпатському регіоні досить великі. Це пояснюється тим, що в Карпатах випадає в 2-3 рази більше опадів, ніж на рівнині в Поліссі, або лісостепу, а рельєф, ґрунти і геологічна будова сприяють формуванню стоку. Гідроенергетика невеликої потужності в Карпатах може зростати дуже швидко, з мінімальними витратами, без порушень стану екологічної ситуації.

Постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2008 року за №1151 «Про затвердження Державної цільової програми комплексного протипаводкового захисту в басейнах річок Дністра, Пруту та Сірету» передбачено до 2025 року побудувати 75 протипаводкових ємностей для регулювання стоку води у річках під час паводків. Зокрема, в Івано-Франківській області передбачається збудувати 42 ємності. Таким чином, найбільша частка будівництва протипаводкових споруд - 56% від усієї програми - відноситься до Івано-Франківської області.

Вивчивши матеріали Схеми розташування протипаводкових ємностей на річках Карпатського регіону, спеціалісти ТОВ «Галичинаенергоінвест-Прут» запропонували зацікавленим організаціям включити в склад протипаводкового гідровузла гідроенергетичну складову. Аналіз показав, що в багатьох випадках є можливість об’єднати протипаводкові гідровузли з малими ГЕС потужністю до 10 МВт при забезпеченні основної функції ємностей – зрізання піку паводка до 10-відсоткової забезпеченості.

Довідка. Остаточна сума інвестицій буде визначена в ході проектування протипаводкових об’єктів. Підсумок грошової оцінки інвестиційного проекту «Комплексне спорудження гідроелектростанцій і об’єктів протипаводкового захисту в Івано-Франківській області» складає:

1) необхідна сума інвестицій для будівництва протипаводкових споруд – 18 921,77 млн грн, або 1 576,8 млн євро;

2) для будівництва ГЕС та ГАЕС – 2 060,91 млн євро.

Загальна вартість проекту – 3 637,71 млн євро.

Джерело: Головне управління правової роботи та внутрішньої політики ОДА