друкувати


До 70-ліття фотожурналіста Івана Підлисецького: Лики відійшлої епохи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-02 12:45:29

До 70-ліття фотожурналіста Івана Підлисецького музей історії міста Коломиї спільно з обласною організацією Національної спілки журналістів України та редакцією газети «Вільний голос» підготував виставку фоторобіт ветерана коломийської журналістики.

На виставці експонується добра сотня різножанрових світлин хронографа й фіксатора радянської доби. Знімки променяться оптимізмом. Тут — і лірика жіночих облич, і бадьора хода «будівничих світлого майбутнього», пафос демонстрацій і психологічна проникливість портретів. Така була епоха, таким був її завершальний акорд, дзвінкий і фальшивий водночас.

Директор музею Михайло Арсак заледве встигав надавати слово всім бажаючим привітати ювіляра і висловити різні нюанси знайомства, співпраці й приятелювання з Іваном Підлисецьким.

Про непосидючість і прямодушний характер фотомайстра говорила відповідальний секретар обласної організації НСЖУ Вікторія Плахта: «Спосіб Підлисецького відстоювати власну правоту нейтралізує виробничу образу на нього».

Відзначив великий внесок фотокора у коломийську журналістику тодішній заступник голови РДА (на час відкриття виставки нове районне керівництво ще не приступило до своїх обов’язків) Мирослав Мацьків.

Про співпрацю з ювіляром у «Вільному голосі» вела мову головний редактор газети Ольга Гаврилюк. При відсутності цифрової фотоапаратури на Івана Михайловича падало безліч обов’язків, пов’язаних з оперативною обробкою інформації. Кожен свій знімок він скрупульозно вибудовував, адже займався тільки тим.

Приємні для слуху ювіляра слова говорили спеціаліст відділу внутрішньої політики міської ради Лідія Безпалова, ветерани журналістики Василь Первун та Богдан Рознюк. Привітав Івана Підлисецького його співробітник часів «Червоного прапора» поет Василь Рябий та інші.

З пісенним дарунком виступив жіночий вокальний ансамбль з Раківчика «Яворина».

Автор: Мар’ян ЯРИЙ
Джерело: Газета «Вільний Голос»