друкувати


Вдосконалення медичної галузі Івано-Франківщини розпочнеться з розвитку мережі сільських лікарських амбулаторій і ФАП

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-02 12:00:26

1 червня під головуванням першого заступника начальника головного управління охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Миколи Олінійчука відбулося засідання колегії ГУОЗ ОДА. Головним питанням, яке розглянула Колегія, було реформування галузі охорони здоров’я та оптимізація мережі медичних закладів. В роботі колегії взяв участь заступник голови обласної державної адміністрації Роман Іваницький.

З доповідями про напрямки реформування медицини області виступили начальник обласного інформаційно-аналітичного центру медичної статистики Тарас Стах та заступник начальника ГУОЗ ОДА Зоя Ціхонь. Було зазначено, зокрема, що для вирішення питання нормального забезпечення медицини коштами необхідно відмовитись від чисто механічного підходу збільшення різного роду асигнувань. Треба шукати шляхи раціонального використання ресурсів, забезпечення їх максимальної віддачі. Серед можливих шляхів досягнення цієї мети, найголовнішим і найправильнішим є реформування та оптимізація структури галузі та системи фінансування, перенесення акцентів з вторинної і частково третинної ланок на первинну, яка і повинна стати основною ланкою системи охорони здоров’я. Такі вимоги ставить Постанова КМУ від 17 лютого 2010 р.№208 «Деякі питання удосконалення системи охорони здоров’я»

Програма оптимізації і реформування опрацьовується в даний час Міністерством охорони здоров’я. А в області намічені основні напрямки реформування. Це на перших порах – розвиток мережі сільських лікарських амбулаторій і ФАП, вирішення кадрових проблем села, реорганізація малопотужних лікарень в поліклініки з денними стаціонарами, у реабілітаційні заклади чи хоспісні відділення, оптимізація ліжкового фонду із скороченням частини лікарняних ліжок, передусім надлишкових, зайвих і непотрібних. Колегія обговорила конкретні шляхи щодо реформування медицини кожного району, прийняла відповідне рішення.

Про формулярну систему забезпечення лікарськими засобами закладів охорони здоров’я доповіли професор кафедр клінічної фармакології та хімії фармфакультету ІФНМУ Ярослава Гудивок, начальник управління післяреєстраційного нагляду ДП «Державний фармакологічний центр» МОЗ України Олена Матвєєва та професор Київського національного медичного університету ім. О. Богомольця Валентин Парій. Проблеми сурдологічної допомоги дітям висвітлив головний позаштатний сурдолог ГУОЗ ОДА Василь Кузьмин.

Джерело: Головне управління охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА