друкувати


Народні синоптики прогнозують в Україні тепле і дощовите літо

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-01 01:00:06

Народні синоптики прогнозують в Україні тепле і дощовите літо. Учені згодні: в перші тижні буде мокро.

Літо в Україні почалося дощами. На цей тиждень в більшості регіонів Гідрометцентр обіцяє похмуру погоду. Практично по всій країні денна температура коливатиметься в межах 18-25 градусів. У столиці до вихідних - грози, зливи і град. Увесь тиждень литиме в Криму і на Західній Україні, яка і без того ще не впоралася з повінню. Найбільш сонячний регіон - Донецький. Там гроза буде тільки в п'ятницю.

Сайт "Гісметео" обіцяє Києву дощі увесь цей тиждень і практично весь наступний. Сильні опади у найближчі 14 днів - і на заході. Денна температура на сході і в центрі коливатиметься: 30-градусна спека буде змінюватися на різке похолодання до 18 градусів (на заході - до 15). У Криму дощі сайт обіцяє лише в найближчу п'ятницю і наприкінці наступного тижня. Температура становитиме 20-29 градусів.

Яким буде все літо, вчені не можуть спрогнозувати. Народні ж провісники погоди трохи розходяться у своїх прогнозах, але в одному їхні думки єдині: літо буде дощовитим.

Валерій Некрасов з Дніпропетровська каже, що майже увесь червень - теплий, але слабкий дощ буде практично щодня. "Липень буде спекотним, першу половину місяця - сухий і практично безвітряний", - розповів Некрасов. Дощовий фронт повернеться у серпні. Лити буде практично безупинно, хоча місяць очікується теплим.

Дощовите літо прогнозує і народний синоптик з Луцька Володимир Лис, але його прогнози трохи різняться з розрахунками дніпропетровського колеги. Наприклад, третю декаду червня він обіцяє теплу і суху, а в середині липня, говорить, будуть зливи.

Нагадаємо, прогнози народних синоптиків частенько справджуються. Так, Некрасов запевняв, що зима буде суворою (так і вийшло), і закінчиться за календарем - з першим числами березня. Лис зиму трохи недооцінив і вже в лютому прогнозував дощову погоду, хоча останній місяць зими теж був сніговим і морозним.

В англійському університеті Рідинга стверджують, що в найближчі 40 років європейські зими стануть суворішими - Сонце входить у затяжний цикл низької активності. Українські вчені згодні з іноземними колегами: "Зараз спостерігається зниження сонячної активності, і можна стверджувати, що, принаймні, в найближчі 10 років, незважаючи на глобальне потепління, підніматися температура не буде", - заявив заввідділом сонячної активності і сонячно-земних зв'язків астрономічної обсерваторії КНУ ім. Тараса Шевченка Всеволод Лозицький.

Джерело: ТСН.ua