друкувати


«Просвіта»: Українська державність під загрозою як ніколи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-06-01 03:00:20

Напевно, кожен з нас усвідомлює, що на 19-му році незалежності українська державність під загрозою як ніколи. Йде відвертий наступ нової влади на фундаментальні цінності українства: територіальну цілісність і соборність, національну економіку, духовність, культуру, мову.

Навіть не добувши 100-денного терміну, за яким традиційно оцінюють діяльність нової влади, Президент усупереч Конституції підписав угоди щодо продовження базування Чорноморського флоту Росії на українській території. Але Росії потрібен не лише Крим, а вся Україна, без якої неможливе відновлення імперії. і діє вона, як кажуть, тихою сапою, закабалюючи національну економіку способом поглинання стратегічних підприємств.

Підігрування нової української влади Москві викликає просто огиду. Хіба міг би в якійсь іншій державі, скажімо, в Ізраїлі, її глава, порушуючи закон, заперечувати голокост, як це зробив у Європарламенті В. Янукович, заперечуючи Голодомор 1932—1933 років як геноцид українського народу. І з усього видно, що це лише початок тієї юдиної справи з продажу України на нову Голгофу. Які срібняки відробляють В. Янукович, М. Азаров і вся продажна коаліція? Невже награбованого замало? Та попереджав їм подібних ще Великий Кобзар: «Схаменіться, будьте люди, бо лихо вам буде! Розкуються...» Таки розкуються українці...

Просвітяни в це вірять і працюють над просвітленням народу. Вони підтримують заяву обласної ради, скеровану Президентові, Верховній Раді, урядові й РНБО, і заодно з депутатами вимагають:

— дотримання Конституції та законів України щодо гарантування суверенітету, територіальної цілісності й унітарності нашої держави, припинення антиукраїнської гуманітарної політики, збереження євроатлантичного курсу України;

— денонсації угод щодо продовження терміну перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України, ухвалених усупереч статті 17 Основного Закону України;

— унеможливлення контролю інших держав над стратегічними галузями економіки й промисловими підприємствами;

— захисту прав і свобод громадян, недопущення спотворення функцій правоохоронних органів, які присягали на вірність українському народові.

Вимагають і в кожному місті, селищі, селі, в кожному осередку «Просвіти» розгортають роботу, спрямовану на донесення правди до людей, згуртування навколо української національної ідеї, підготовку до спротиву владі, яка вершить антиукраїнську справу й стала загрозою нашій незалежності.

Автор: Ілля ЗАГРАНОВСЬКИЙ, Богдан ВІВЧАР
Джерело: Газета "Галичина"